Miten kaikki sai alkunsa

Tämä blogi ei syntynyt hetken mielijohteesta, vaan sitä on suunniteltu ja harkittu hyvin pitkään. Yhteisten vuosien ja matkojemme aikana on sattunut ja tapahtunut kaikennäköistä, joka kaikki on vaikuttanut tämän bloginkin kehittymiseen.

Tarina meni jotenkin näin:

 

Alku

Nykykäsityksen mukaan maailmankaikkeus alkoi alkuräjähdyksessä noin 14 miljardia vuotta sitten. Kaikki aine oli silloin tiivistynyt äärimmäisen tiheästi yhteen singulariteettiin, josta laajentuminen alkoi.

Matti-Anu-Singapore
Singapore – 10v ennen tämän blogin aloitusta

Merten pohjista alkanut kehitys

Ensimmäisen alkusolun arvellaan muodostuneen nelisen miljardia vuotta sitten. Ensimmäiset solut olivat mikroskooppisia eliöitä, joita löytyi suolaisista ja hapettomista ympäristöistä, kuten valtamerten pohjista.

Matti_Ranska
Fontaine du Truffe, Ranska

Monisoluiset eliöt osasivat jo liikkua – matkustella!

Noin 700 miljoonaa vuotta sitten yksisoluisten eliöiden rinnalle kehittyi monisoluisia eliöitä. Solujen välille kehittyi työnjakoa. Osa soluista erikoistui ravinnon käsittelyyn, osa lisääntymiseen ja osa liikkumiseen.

sifra.jpg
Silfra, Islanti

Meri kuhisi elämää

Merissä oli jo tuolloin kaikkien nykyisten pääjaksojen edustajia; nilviäisiä, piikkinahkaisia, sienieläimiä ja muita selkärangattomia. Vähän myöhemmin mekin 🙂

Matti_Anu_Sipadan_VA
Sipadan, Malesia

Suvullinen lisääntyminen

Yksi mullistava kehitysaskel oli suvullisen lisääntymisen ja sukusolujen kehittyminen. Sukusolujen kehittymisestä oli etua, sillä suvullisen lisääntymisen tuloksena kahdesta vanhemmasta syntyy aina uudenlainen jälkeläinen. Tai parikin, kuten meille!

cropped-13879313_10153768681092078_477623207147066737_n1.jpg
Normandia, Ranska

Elämä levittäytyi maalle

Maalle siirtymisestä oli hyötyä ensimmäisille sammakkoeläimille, sillä maalla ei ollut aluksi petoja, ja toisaalta siellä oli runsaasti ravintoa. Sammakkoeläinten raajat, keuhkot ja tehokas verenkierto olivat hyviä sopeumia maaelämään.

Matti in ice
Plurdalen, Norja

Eliölajit sopeutuivat maalla elämiseen

Maalla oli valoa, hiilidioksidia ja runsaasti tilaa, mutta kuivan maaelämän olosuhteisiin siirtyminen edellytti tiettyjä rakenteellisia sopeutumia.

saint-petersburg.jpg
Pietari, Venäjä

Maaeläimet oppivat liikkumaan

Ensimmäiset maaeläimet olivat selkärangattomia niveljalkaisia noin 450 miljoonan vuoden takaa. Niiden raajat soveltuivat maalla kävelemiseen.

Oman
Muscat, Oman

Kahdelle jalalle siirtyminen

Noin 7 – 8 miljoonaa vuotta sitten ilmasto muuttui kuivemmaksi ja viileämmäksi, metsät kutistuivat ja savannit levisivät. Tämän populaation yksilöistä alkoi kehittyä pystyasennossa kävelijöitä. Ihmisten suku kehittyi noin 2 –2,5 miljoonaa vuotta sitten. Ihminen on nykykäsityksen mukaan kehittynyt Afrikassa. Sepä onkin monipuolinen maanosa matkailuun!

10914998_10152655597139141_5523614265314837582_o
Addo, Etelä-Afrikka

Työkalujen käyttöönotto

Seuraava suurempi nopean kehittymisen vaihe tapahtui noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten, jolloin ihmisten kantamuodot alkoivat valmistaa apuvälineitä, työkaluja ja aseita.

Matti Jersey
Guernsey, Iso-Britannia

Ihminen levittäytyi yhä laajemmalle alueelle

Vajaat 1,7–1,8 miljoonaa vuotta sitten esi-ihmisille alkoi kehittyä nykyihmisillekin tyypillinen ruumiinrakenne. Tämä pystyihminen levisi myös Aasiaan ja Eurooppaan.

Svalbard
 Pyramiden, Huippuvuoret. Kuva: MK

Aivojen kasvu

Neljännessä hyppäyksessä 600 000 vuotta sitten ihmisen aivojen koko kasvoi äkillisesti. aivojen kasvua seuranneen älykkyyden kehityksen aikaansaama kulttuurin synty.

kulttuurin_synty
Haghpat, Armenia

Puhekyky ja kommunikaatio

Ihmisellä on evoluution tuottama taipumus kielen oppimiseen.  Kieliopin ihminen kehitti ehkä 45 000 vuotta sitten.

Ja niin päästää tähän hetkeen ja vuoteen 2018, jolloin Matkataan Mutkitellen blogi sai alkunsa.

Aika pitkä matka, vai mitä? Tervetuloa mukaan!

Good company in a journey makes the way seem shorter. — Izaak Walton

 

 Follow my blog with Bloglovin


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s