Tämä blogi ei syntynyt hetken mielijohteesta, vaan sitä on suunniteltu ja harkittu hyvin pitkään. Yhteisten vuosien ja matkojemme aikana on sattunut ja tapahtunut kaikennäköistä, joka kaikki on vaikuttanut tämän bloginkin kehittymiseen.
Tarina meni jotenkin näin:
Alku
Nykykäsityksen mukaan maailmankaikkeus alkoi alkuräjähdyksessä noin 14 miljardia vuotta sitten. Kaikki aine oli silloin tiivistynyt äärimmäisen tiheästi yhteen singulariteettiin, josta laajentuminen alkoi.

Merten pohjista alkanut kehitys
Ensimmäisen alkusolun arvellaan muodostuneen nelisen miljardia vuotta sitten. Ensimmäiset solut olivat mikroskooppisia eliöitä, joita löytyi suolaisista ja hapettomista ympäristöistä, kuten valtamerten pohjista.

Monisoluiset eliöt osasivat jo liikkua – matkustella!
Noin 700 miljoonaa vuotta sitten yksisoluisten eliöiden rinnalle kehittyi monisoluisia eliöitä. Solujen välille kehittyi työnjakoa. Osa soluista erikoistui ravinnon käsittelyyn, osa lisääntymiseen ja osa liikkumiseen.

Meri kuhisi elämää
Merissä oli jo tuolloin kaikkien nykyisten pääjaksojen edustajia; nilviäisiä, piikkinahkaisia, sienieläimiä ja muita selkärangattomia. Vähän myöhemmin mekin 🙂

Suvullinen lisääntyminen
Yksi mullistava kehitysaskel oli suvullisen lisääntymisen ja sukusolujen kehittyminen. Sukusolujen kehittymisestä oli etua, sillä suvullisen lisääntymisen tuloksena kahdesta vanhemmasta syntyy aina uudenlainen jälkeläinen. Tai parikin, kuten meille!

Elämä levittäytyi maalle
Maalle siirtymisestä oli hyötyä ensimmäisille sammakkoeläimille, sillä maalla ei ollut aluksi petoja, ja toisaalta siellä oli runsaasti ravintoa. Sammakkoeläinten raajat, keuhkot ja tehokas verenkierto olivat hyviä sopeumia maaelämään.

Eliölajit sopeutuivat maalla elämiseen
Maalla oli valoa, hiilidioksidia ja runsaasti tilaa, mutta kuivan maaelämän olosuhteisiin siirtyminen edellytti tiettyjä rakenteellisia sopeutumia.

Maaeläimet oppivat liikkumaan
Ensimmäiset maaeläimet olivat selkärangattomia niveljalkaisia noin 450 miljoonan vuoden takaa. Niiden raajat soveltuivat maalla kävelemiseen.

Kahdelle jalalle siirtyminen
Noin 7 – 8 miljoonaa vuotta sitten ilmasto muuttui kuivemmaksi ja viileämmäksi, metsät kutistuivat ja savannit levisivät. Tämän populaation yksilöistä alkoi kehittyä pystyasennossa kävelijöitä. Ihmisten suku kehittyi noin 2 –2,5 miljoonaa vuotta sitten. Ihminen on nykykäsityksen mukaan kehittynyt Afrikassa. Sepä onkin monipuolinen maanosa matkailuun!

Työkalujen käyttöönotto
Seuraava suurempi nopean kehittymisen vaihe tapahtui noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten, jolloin ihmisten kantamuodot alkoivat valmistaa apuvälineitä, työkaluja ja aseita.

Ihminen levittäytyi yhä laajemmalle alueelle
Vajaat 1,7–1,8 miljoonaa vuotta sitten esi-ihmisille alkoi kehittyä nykyihmisillekin tyypillinen ruumiinrakenne. Tämä pystyihminen levisi myös Aasiaan ja Eurooppaan.

Aivojen kasvu
Neljännessä hyppäyksessä 600 000 vuotta sitten ihmisen aivojen koko kasvoi äkillisesti. aivojen kasvua seuranneen älykkyyden kehityksen aikaansaama kulttuurin synty.

Puhekyky ja kommunikaatio
Ihmisellä on evoluution tuottama taipumus kielen oppimiseen. Kieliopin ihminen kehitti ehkä 45 000 vuotta sitten.
Ja niin päästää tähän hetkeen ja vuoteen 2018, jolloin Matkataan Mutkitellen blogi sai alkunsa.
Aika pitkä matka, vai mitä? Tervetuloa mukaan!
Good company in a journey makes the way seem shorter. — Izaak Walton