Saarihyppely Sipoon edustalla

Olemme jo muutaman vuoden ajan puhuneet ideasta nostaa vene trailerin päälle ja viedä se jonnekkin vähän kauemmaksi. Nyt oli tähän oiva viikonloppu. Sääennuste lupasi lämmintä ja aurinkoa, eikä tuultakaan ollut liikaa. Lisäksi yksi meistä oli saanut suoritettua ensimmäisen luokan koulua ja tätä oli syytä juhlistaa. Paikan valintaan saattoi vaikuttaa saarissa olleet meille vielä löytymättömät geokätköt.

20180603_135055 (2)
M/S Merilevä Krokholmenin pohjoisrannassa

Ajatus oli kiva ja ääneen lausuttunakin se vielä kuulosti hauskalta. Toteutus oli sitten hieman haastellisempi.  Meriveden pinta on tällä hetkellä melkein puoli metriä  keskimääräistä matalammalla.

Vene_trailerilla
Lähtötunnelmissa kotisatamasta

Veneemme on 50-luvulla Merikarvialla veistetty reilu viisimetrinen puuvene, M/S Merilevä. Alus on alunperin tehty ammattikalastajan käyttöön. 80-luvulla vene koki uuden heräämisen; veneen puuosat vaihdettiin sisäpuolella, ja runko kuidutettiin ulkopuolelta. Veneen kolmas elämä alkoi noin viisi vuotta sitten, jolloin vene muutti pääkaupunkiseudulle. Samalla moottori vaihtui hieman luotettavampaan. Moottorin lisäksi varusteisiin kuuluu myös apupurje, jonka avulla pääsee eteenpäin kun tuuli on myötäinen. Nykyään veneestä löytyy myös elektroniikkaa lähes joka tarkoitukseen.

Perillä Sipoossa yritimme laskea veneen muutamasta yleisestä laskupaikasta. Rampin huonosta kunnosta ja vedenpinnan mataluudesta johtuen totesimme sen toivottomaksi. Ajoimme lopulta Karhusaareen, josta löytyi hyväkuntoinen laskupaikka, ja saimme venekerholaisilta luvan ajaa veneemme veteen.

Lähtö
Vihdoin merellä. Taustalla Karhusaaren satama.

Veneen moottorin pöristessä ja aaltojen tyrskyessä alkoi stressikin vähän helpottamaan. Suomen saaristo on vain niin kaunista.

Kauniin luonnon lisäksi matkalle ensimmäiseen kohteeseen saimme ihailla myös vedenpinnan päällä olevaa hylkyä. Sukeltajina olemme tottuneet etsimään niitä veden alta. Vuosaaren satamaa ohittaessa hitaalla matkavauhdillamme oli hyvä ensin tarkistaa Saksan lauttojen aikataulut.

Vuosaaren satama.                                                                  Hylky Granön selällä

Ensimmäinen saari, johon rantauduimme oli Krokholmen (60°11.700′ P, 25°13.900′ I). Saari on osin Vantaan kaupungin omistamaa virkistysaluetta. Krokholmenin pohjoispäästä löytyi suojaisa lahti ja ihana hiekkaranta. Rannalla on pieni laituri, mutta siinä oli jo pari venettä eikä enempää mahtunut. Muutama isompi moottorivene oli jäänyt kauemmaksi nauttimaan kesäisestä auringonpaisteesta. Meidän veneellä ei ole köliraudan ja matalan syväyksen vuoksi pohjakosketuksen kanssa ongelmia, joten vedimme sen niin pitkälle hiekkaan kuin pääsimme ja kahlasimme lopun matkaa.

20180603_133326
Krokholmenin pohjoisrantaa.

Saarelle saavuttuamme ryhmämme jakautui kahteen osaan; yksi halusi hakea saaren geokätköt, yksi parturoida leviä kivistä, yksi kerätä simpukoita ja yksi vain nauttia kesästä rannalla.

Kiviparturit työssään ja pitkähiuksiset kivet odottamassa parturointia

Saaren pohjoisrannalta löytyy myös grillipaikka ja eteläpuolelta yleinen mutta maksullinen sauna (koko  sauna 110€ päiväksi). Tilapäinen telttailu on sallittua, pidempiaikainen maksaa 70€ kesän ajalta.

 

Seuraava kohde oli läheltä löytyvä Skogsholmen (60°11.970′ P, 25°14.860′ I). Saari on Helsingin kaupungin omistama, mutta alueelta löytyy myös Kartanon Venekerhon tiloja. Saimme luvan kiinnittyä laituriin.

20180603_142054
Skogsholmen

Saareen piilotettu geokätkö löytyi nopeasti ja päätimme jäädä syömään eväitä saaren sileälle kalliolla. Lounaan ohessa katselimme viereiselle laiturille saapunutta poliisivenettä, jossa poliisien joka liikettä seurasi mies ison kameran kanssa. Saman jakson saamme varmaan katsoa talvella ensi kauden poliisi-TV:stä.

20180603_142026 (2)
Skogsholmen. Taustalla Vuosaaren satama.

Seuraava legimme oli matkan pisin. Kaikki nauttivat matkasta, omalla tavallaan.

Kippari ja perämies

Vaikka aikuiset jaksaisivatkin loputtomasti ihailla saariston maisemia, ei se lapsille ole aina niin helppoa 🙂

Gastimme

Pieni saari nimeltään Rönn ( 60° 12.429´P 025° 17.612´I) oli seuraava, johon meidän piti pikaisesti poiketa. Tänne emme kuitenkaan saaneet rantautumislupaa. Siitä vastasi kaksi kiukkuista hanhea ja muutama lokki. Nyt on lintujen pesintäaika ja kunnioitimme heidän pesintärauhaansa. Kätkö jäi odottamaan seuraavaa kertaa.

Rönn
Rönn

Matkamme jatkui Furuholmeniin (60°12.735′ P, 25°17.220′ I), jossa saimme selvästi ystävällisemmän vastaanoton. Laituriin emme täälläkään mahtuneet, mutta laiturin rannan puolelta löytyi kallioranta, johon saimme veneen kiinni.

Furuholmen
Furuholmen

Saari on Sipoon kaupungin virkistysaluetta. Saarelta löytyy picnic-pöytiä, grillipaikka ja huussit. Telttailu ja yöpyminen veneessä on sallittua.

Maisema Furuholmenilta itään. Rönnin saari horisontissa sinisen mukin taustalla.

Furuholmenilla pidimme toisen evästauon. Tai toiset pitivät sillä välin kun toiset leikkivät rantakivillä. Ja tietysti haimme yhden geokätkön.

Matkalla takaisinpäin teimme vielä muutaman pikarantautumisen parillakin eri tavalla.  Joko tiputettiin vauhdissa sopivaksi katsottu miehistönjäsen saarelle hakemaan geokätkö, tai yksi tiimin jäsen juoksi kätkölle muiden odottaessa moottori käynnissä.

pikalandautuminen

Geokätkökierros on aina hyvä lopettaa mutaiseen erittäin matalaan (<1m) lahdenpoukamaan. Osasyynä tähän matalikkoon on hiekkajaala Gun, joka haaksirikkoutui paikalle lasteineen 1970-luvun puolivälissä.

20180603_173023

Kaikissa mainituissa saarissa saisi hyvin vietettyä vaikka koko kesäisen päivän. Paras uimaranta ja parhaat fasiliteetit löytyivät Krokholmenilta. Furuholm oli saarista merellisin, ja Skogholmen oli ainoa saarista, jossa pääsimme laituriin. Kesäpäivisin laituripaikat ovat kysyttyä riistaa, mutta sopu sijaa antaa.

Olemme ennenkin veneilleet Itä-Helsingin saarilla, ja samankaltaisia virkistäytymisalueita ja -fasiliteetteja on rakennettu useaan saareen. Laiturien lisäksi löytyy tulentekopaikkoja ja saunojakin. Edellämainituista Sipoon saarista hieman itään sijaitsevat esimerkiksi Kaunissaari ja Norkullalandet, jotka tarjoavat jo isommankin saaren makua, puhumattakaan Tirmon, Emäsalon tai Porvoon suunnan kohteista. Yhteistä näille kohteille on monesti se, että pienikin vene riittää matkailuun, kunhan varusteet ja sääennuste on tarkistettu.

Mukavaa lähimatkailua lähisaaristoon!

 

 


6 thoughts on “Saarihyppely Sipoon edustalla

 1. Olipa hauska postaus ja retkipäivä teillä. Sipoolla on erityinen paikka sydämessäni, sillä sukumme omisti sieltä aikoinaan aivan upean niemen. Nykyisin enää pieni pläntti on suvun hallussa. Vietin ekan kesäni vauvana siellä ja myöhemmin on tullut käytyä siellä moneen kertaan. Sipoo on niin kätevän matkan päässä Helsingistä, että sinne on kiva tehdä päiväretkiä. Meilläkin on 1976 vuoden Fjord veneen tuunaus meneillään. Juuri pohdimme kannattaako sitä laskea tänä kesänä vesille, kun raskauteni on ollut hieman haastaava ja tuskin tämä loppua kohden helpottuu. Tämä postaus sai taas kaipuun merelle aikaan 😊

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiva retkipäivä teillä kauniissa maisemissa! Ihan uusia seutuja minulle. Oikeastaan veneen kannelta katseltuna tutuksi on tullut vain Turun saaristo, jossa sain lapsuudessa ja nuoruudessa veneillä sukulaisten kanssa. Nyt täällä Espanjassa asuessani en ole päässyt veneilyn tai purjehtimisen makuun. Tosin miehellä idea on alkanut houkuttaa, ja hän suunnittelee purjehduskursseja. Ehkä vielä pääsen Välimerenkin aalloille:)

  Liked by 1 henkilö

 3. Veneily kuulostaa mukavalta, koko perheen harrastukselta. Valitettavasti itselle kovin vieraaksi jäänyt juttu vaikka maisemat ja kokemukset olisivat aivan huippuja! Teillä tuntuu olevan reippaita miehistön jäseniä, jotka pienestä pitäen oppivat näkemään luonnon ihmeitä ja liikkumaan vesillä. Geokätköilykin on mielenkiintoinen, koko perheen harrastus.

  Liked by 1 henkilö

 4. Nuo ovat nostalgisia paikkoja, sillä lapsena käytiin paljonkin eri saarissa Sipoon edustalla. Isovanhempieni kesäpaikka oli Ribbingössä, ihan Vantaan rajalla. Nyt samassa paikassa asuvat vanhempani ja näkymä Vuosaaren satamaan on kovin tuttu. Nykyään harvemmin käymme noissa Sipoon saariston saarissa, lähinnä tulee purjehdittua Porvoon suuntaan. Vanhempani melovat ahkerasti ja lounastavat saarilla.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s