Tavoitteena nähdä valashai ja mantarausku

Talvi 2009. Afrikan turneemme on edennyt Mosambikiin. Istumme kymmentuntista ajomatkaa pikkubussissa Maputosta pohjoiseen, kohti Praia do Tofoa, ja juttelemme tulevista sukelluksista. Toinen meistä ei ole ikinä nähnyt valashaita, eikä toinen puolestaan mantarauskua. ”Bongata nuo kaksi, siinä olisi meille hyvä tavoite”, nauramme tavoitteelle, koska molemmat sukelluksen opettajina tiedämme, ettei luontokappaleita tilata paikalle, vaan jokainen sukellus on ainutlaatuinen.

Tietyt kalat viihtyvät omalla reviirillään. Esimerkiksi säppikala (trigger fish) pesänsä ympärillä, siipisimppu (lion fish) omassa korallitynnyrissään tai hylyssään, ja mureenat (muray eel) kivien koloissa. Mutta isojen kalojen tapaamisessa on aina jotain mystiikkaa.

pallokala
Pallokala (pufferfish) on hurjan söpö tällaisenaankin. Pelästyessään kala voi pullistaa itsensä isoksi palloksi mutta menettää samalla uimakykynsä. Katsoa saa mutta ei koskea.

Praia do Tofo on pieni rantakaupunki noin 500 km Maputosta pohjoiseen. Vuonna 2009 länsiturismi oli vasta aluillaan, poislukien varakkaiden eteläafrikkalaisten rantakyliä hieman syrjemmällä. Rannalta löytyi kuitenkin sukeltajien lisäksi surffareita ja joogaajia.

Fatimas
Fatima´s Nest. Aivan ihana bungalovikylä
Dinos
Dino´s Beach Bar. Meidän vakioksi muodostunut illallispaikka.
Playa Tofo Markkinapaikka
Praia do Tofon markkinapaikka

Sukellusolosuhteet Tofossa ovat melko rajut. Liikkeelle lähdetään hiekkarannalta. Kumivene työnnetään autolla veteen, ja lähtö on aika väkivaltaisen oloinen. Paluu on melkein yhtä hurja; vauhti täysille, moottori ylös ja antaa veneen ajaa niin pitkälle hiekkarantaa ylös kun vauhtia riittää.

sukellukselle lähtö

Virtaukset ovat Mozambikin rannikolla paikoin melkoisia ja veneestä kierähdetään kaikki samanaikaisesti. Veneeseen nousu on aaltojen vuoksi helppoa mutta sukellusten välinen pinta-aika vietetään kumiveneessä aaltojen armoilla.

Sukellustukialus_pinta-aika

Vaikka nauroimme tavoitteelle 2009, niin toive oli silti realistinen. Kalakanta on kuitenkin viimeisten vuosikymmenien aikana romahtanut murto-osaan etenkin rannikoilla. Nyt kun omat lapsemme ovat pikkuhiljaa tutustumassa vedenalaiseen maailmaan ja toivottavasti joku päivä opettelevat sukeltamaan laitteilla, mietimme mikä on se unelma, jonka he voivat realistisesti asettaa omille sukelluslomilleen. Vanhat hylyt ovat mielenkiintoisia. Kivimuodostelmat, seinämät ja luolat ovat niin ikään kiehtovia, mutta jos merestä puuttuvat kalat, menetämme jotain hyvin oleellista. Puhumattakaan ruokakalojen merkityksestä rantaseuduille.

korallia

Tofo ei kuitenkaan pettänyt meitä tuolloin. Päinvastoin, kaikki utopistisimmatkin toiveemme ylittyivät. Heti ensimmäisenä sukelluspäivänä näimme molemmat tavoitteemme. Ensin näkyi lukuisia haita ja kotkarauskuja (eagle ray). Sitten jättimäisiä mantoja, jotka viihtyvät etenkin ”puhdistusasemiensa” ympärillä, eli paikoissa, jossa niillä on sopuisa rinnakkaiselo muiden kalojen kanssa. Kaiken kruunasi rentona uiva valashai, joka päästi ihan kuvausetäisyydelle.

valashai
Valashai (whale shark) on maailman suurin kala. Se voi kasvaa jopa 12 metriä pitkäksi. Kuvan yksilö oli jonkin verran viisimetristä venettämme kookkaampi.
valashai ja anu
Valashai syö suuresta koostaan huolimatta ainoastaan planktonia, jota se uidessaan siivilöi vedestä. Valashai on rauhallinen eläin eikä häiriinny, vaikka ihminen sukeltaisi sen vierellä. Jälleen kerran: katsoa saa, kuvata saa, koskea ei saa. Koskettelu häiritsee kaloja.
manta1
Mantarausku (paholaisrausku, manta ray) on suurin rauskulajeista. Sen ”siipien” väli voi kasvaa jopa 8-metriseksi. Suomenkielisestä nimestään huolimatta laji on hyvin rauhallinen ja syö pääasiallisesti planktonia.

 

mantarausku
Mantarauskuista ja niiden tavoista tiedetään vielä tänä päivänäkin aika vähän. Mutta ne ovat rauhallisen uteliaita tavatessaan sukeltajan. Mantarauskun liike on ihailtavan rauhallista liitoa.

Syyksi valtamerien kalakannan romahtamiselle on sanottu olevan liikakalastus, ilmaston lämpeneminen, muoviroskat tai muu elinolosuhteiden tuhoaminen. Syitä on helppo kertoa ja syyllisiä osoittaa. Meitä reissaajia usein syyllistetään lentomatkustamisesta, ja varmaan jokainen kokeekin sen omassa tunnossaan lentoa varatessaan. Koska kerran olemme syyllisiä, olemme omalta osaltamme yrittäneet miettiä, miten paikan päällä ollessaan voisi vaikuttaa merten suojelemiseen.

Yksi ensimmäisistä sukelluksen opettajistamme kauan sitten opetti, että kun menet veden alla, olet kalojen kotona. Käyttäydy samoin, kuin toivoisit vieraiden käyttäytyvän omassa kodissasi. Älä riko paikkoja, älä roskaa äläkä kiusaa ketään.

anu ja korallia
Korallit tarjoavat kaloille lokoisat elinolosuhteet.

Konkreettisiä toimenpiteitä meille kaikille meriluonnon suojelemiseksi:

 • Sansibar kielsi muovipussien käytön yli 10 vuotta sitten. Vielä tänäänkin niitä kuitenkin löytyy kaupoista. Yritämme reissuilla kantaa aina mukanamme pieneen pakkautuvia kestokasseja. Useissa kaupoissa muovipussista kieltäytyminen edelleenkin herättää epätietoisuutta, hämmennystä ja jopa hilpeyttä.
 • Kylmä vesi on lämpimässä ilmastossa ihanan makuista, mutta jokainen avattu muovipullo päätyy potentiaalisesti mereen. Filtterit ovat epäluotettavia, veden keittäminen ajoittain hankalaa ja puhtaan veden ostaminen suoraan omaan pulloon on lähes mahdotonta. Mutta yritämme ainakin ostaa juomaveden mahdollisimman isoissa pulloissa.
Iso vesipullo
Onnellinen ison vesipullon omistaja Praia do Tofolla
 • Paikallinen ruoka ja etenkin tuoreesta kalasta rantakaupungissa perinteisesti valmistettu ruoka on herkkua. Valitettavasti olemme sukelluksillamme myös kuulleet dynamiittikalastuksen räjähdyksiä viereisiltä riutoilta tai jättisuurten troolarilaivueitten lähtöä samasta satamasta sukellustukialusten kanssa. Näissä paikoissa on helppo kieltäytyä kalasta. Muutoin on hankalampi tietää, onko paikallinen kalastus kestävää tasoa.
 • Monet paikalliseen perinneruokaan kuuluvat kalat ovat uhanalaisia. Esimerkiksi tietyt hailajit (muistisääntö: kaikki hait ovat uhanalaisia!) kannattaa jättää heti ostamatta. Ihmiskunnan julmimpia ruokalajeja on etenkin haineväkeitto. Kalastajat kun ottavat usein elävältä hailta evän irti, ja jättävät kalan kitumaan.

Hain poikasia myynnissä Intian Goalla ravintolan vitriinillä.

 • Sukelluksesta on tullut yhä isomman ryhmän harrastus, mikä on aivan ihanaa. Mitä useampi ihminen tietää, että veden allakin on elämää, sitä useampi ymmärtää, että maailman meriä on suojeltava. Valitettavasti tutustuminen usein tuhoaa enemmän vedenalaista maisemaa, kuin lisää ymmärrystä sen suojelemisesta. Liian monet sukelluskoulut päästävät snorkkeliryhmät niin matalalle koralliriutalle, että siinä voi seistä. Valitettavan useat juuri sukeltamaan opetelleet ottavat jättisuuria kameroita mukaansa. Tasapainon vielä ollessa haussa on helppo ottaa tukea riutan rakenteista, tai oikeaa kuvakulmaa hakiessa potkia takana olevaa korallia rikki. Onneksi maailmalta löytyy myös vielä vastuuntuntoisia sukelluskouluja. Monelle meistä enemmän sukeltaneille kuulostaa turhauttavalta, että esim. Sipadanilla tai sen lähellä Mabulin rannoilla ei meinaa päästä kameran kanssa veteen ennen ”trim checkiä”, joka tietysti maksaa. Mutta idea ei ole pelkästään turvata sukeltajaa, vaan myös luontoa.
 • Matkamuistomyymälöissä myytävät korallit eivät yleensä ole rantaan ajautuneita koralleja, vaikka siten niitä markkinoidaan, vaan niitä käydään napsimassa eläviltä riutoilta. Samoin kotilot, simpukat, meritähdet ja muut vastaavat on syytä jättää ostamatta.

Matkamuistomyymälöitä Floridassa Key Westissä.

Toimemme voivat vaikuttaa pieniltä ja naiiveilta, mutta ainakin voimme itse olla tyytyväisempiä itseemme. Asettamalla esimerkin ja vaatimalla tietynlaista palvelua, voi ainakin osaltaan edesauttaa toivomaansa suuntausta.

valashai2

Vaikka harvoin käymme kahta kertaa samassa paikassa, uskomme  vielä joku päivä palaavamme Mosambikiin  lastemme kanssa ja toivomme näkevämme vielä silloinkin samat isot kalalajit. Toivomme että ymmärrys merien suojelusta laajenee, ja myös meidän lapsillamme olisi mahdollisuus nähdä meri yhtä monimuotoisena kuin meillä on ollut.

 


6 thoughts on “Tavoitteena nähdä valashai ja mantarausku

 1. Oi wau! On varmasti ollut mieletöntä nähdä valashai vedessä ja uida sen kanssa :O

  Hyviä vinkkejä kestävämpään matkailuun. Minulta niin hirvittävän usein reissuissa unohtuvat kestokassit matkasta, mutta pakkaan aina kaikki saamani muovipussit mukaan kotiin ja käytän ne roskapusseina kotona. Yritän myös aina ostaa mahdollisimman isoja vesipulloja. Pienillä teoilla toivottavasti saadaan isoja asioita aikaan!

  Liked by 1 henkilö

 2. Voi upea merenalainen maailma! On tosiaan surullista miten muovijätettä on joka paikka täynnä. Onneksi sentään jossain päin on nyt heräilty kieltämään pussit ja pillit, mutta voin kuvitella, että Afrikassa esimerkiksi ollaan valovuosien päässä tällaisista käytänteistä. Ja on sääli miten paljon merta riistetään juuri noiden matkamuistojenkin tiimoilta.

  Liked by 1 henkilö

 3. Voi muovi sentään! Ei tarvitse edes mennä Afrikkaan asti, vaan kyllä täällä Euroopan puolellakin osataan (tai siis ei osata): Kreikassa muovin kulutus on ihan järkyttävää, eikä ketään kiinnosta kierrättää. Täällä juodaan valtava määrä takeaway-kahvia, enimmäkseen jääkahvia joka tarjotaan muovimukissa ja pillin kanssa – monesti näin, vaikka joisi kahvin kahvilassa. Näitä kahvimukeja ja vesipulloja heitetään surutta sitten juomisen jälkeen vaikka moottoritiellä auton ikkunasta ulos, välittämättä luonnosta saati takana ajavista autoista. Vihaksi pistää… Muovipussit muuttuivat kaupoissa tänä vuonna maksullisiksi, toivottavasti se ei ole ainoa keino kuinka muovin käyttöön yritetään tulevaisuudessa vaikuttaa!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s