Veneretki Ouran saaristoon

Ouran saaristoon pitää päästä veneretkelle ainakin kerran kesässä, mieluiten useamminkin.

IMG-20180701-WA0000.jpg

Ouran saaristo sijaitsee Satakunnassa Merikarvian edustalla. Alueen yli 350 pientä kivikkoista luotoa ja saarta muodostavat pyöreähkön, halkaisijaltaan noin viiden kilometrin levyisen Ouran saariston. Aavaan mereen rajoittuvat saaret ja luodot ovat maisemaltaan hyvin karuja. Saariston sisään jää laguunimaisen rauhallinen merialue.

Ouran saariston kivisen maiseman läpi kulkee suojaisa ja hyvin merkitty väylä. Asumattomiin saariin rantautuminen, vaikkapa mansikoita tai tyrniä poimimaan, on silti syytä tehdä varoen karien vuoksi.

20180702_121531.jpg
Merkityn väylän  ulkopuolelle ei kannata mennä, eikä aina edes kovin läheltä merimerkkiä. Vanha sanonta ”jos et tiedä kumpaa puolta merkkiä menet, mene keskeltä” ei aina pidä paikkaansa. Kuva on otettu merenpinnan ollessa 35 cm normaalitasoa alempana.
Moottori merelläjpg - Copy
Joskus merellä voi tulla vastaan esimerkiksi moottori – merimerkin väärällä puolella.

 

Retkemme varsinainen kohde tällä kertaa oli Ouraluoto.

20180701_225851.jpg
Ouraluoto

Saari on nykyään Merikarvian kunnan omistama virkistysalue. Saarella on vuokrattava sauna, hiekkapohjainen uimapaikka, nuotiopaikka, pöytiä sekä telttapaikkoja.  Saarelle johtava 1.8 metrin väylä on mutkainen mutta merkitty.

IMG-20180701-WA0003.jpg
Laiturit ovat hyviä ja paikkoja yleensä riittää kaikille.

Luotsitoiminta Ouraluodolla alkoi jo 1850-luvulla. Nykyinen olemassaleva, kaksikerroksinen luotsitupa rakennettiin 1937 ja palveli luotsilaitoksen tukikohtana aina vuoteen 1968 asti.

IMG-20180701-WA0004.jpg
Luotsitupa ja Ryssänkasarmi. Myös entistä luotsiasemaa vuokrataan majoituskäyttöön.

Saaren eläläpuolella on yleensä rauhallisempaa ja sieltä löytyy myös meidän suosikkipaikkamme.

20180701_164002.jpg
Saaren pohjoispuolella kulkee polku tai pitkospuut, mutta eteläpuolen rannoilla saa hypellä vuoristogasellimaisesti kiveltä toiselle.
20180701_170815.jpg
Levänkerääjät haalimassa saalista. Viherlevien joukossa näkyi myös runsaasti rakkolevää, joka on merkki veden puhtaudesta.
20180701_164642-1.jpg
Lasten mielestä parasta saariretkellä oli kivillä hyppely.
20180701_171443-2.jpg
Jättisuuri kivi toimi hyvin myös picnic-alustana.

 

Ouraluodon viereisellä saarella on Ouran Pooki eli valaisematon majakka.  1850-luvulla rakennettu Ouran Pooki ohjasi aikanaan merenkulkijat turvalliselle väylälle kohti Merikarvian satamaa. Tällä saarella ei ole varsinaista rantautumispaikkaa. Pookia kannattaa ihailla mereltä, ellei sitten halua käydä hakemassa saarelle piilotettua geokätköä. Löytyypä Ouraluodoltakin oma kätkönsä niitä etsiville.

Ouran pooki
Ouran Pooki

 

Kaddin saarilla Ouran eteläosassa on kahdeksan perinteistä kalastusmajaa rantahuoneineen, laitureineen, verkkopuineen ja savustusuuneineen. Kalamajat ovat toimineet ulkomerikalastuksen ja hylkeenpyynnin tukikohtina. Vanhimmat majoista ovat 1800-luvun alusta.

Kaddijpg
Kaddin kalastusmajat ovat yksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Ouran saaristo kuuluu Natura 2000 -suojelualueverkostoon ja valtion omistuksessa olevat saaret ovat osa Selkämeren kansallispuistoa. Luontoharrastajia viehättää erityisesti linnusto, johon merikotka ja merimetsokin kuuluvat täällä.

Joutsen
Joutsenemo pesintäpuuhissa

 

Merimetsolaivue
Merimetsolaivue Ourassa. Lintuna hieno, mutta käytöstapojensa vuoksi merimetsot eivät kuulu etenkään paikallisten suosikkilintuihin.            Kuva: M.V

Ouran saaristoon pääsee kätevästi vaikka omaa venettä ei olisikaan. Krookan satamasta lähtee kesäaikaan säännöllisesti venekuljetuksia.

Krookka2
Merikarvian Krookan satama

Vanhan sanonnan mukaan Merikarvialla on sata aurinkoista päivää enemmän. Tänään meillä ainakin riitti aurinkoa.

 

 


9 thoughts on “Veneretki Ouran saaristoon

 1. Mielenkiintoinen ja uusi tuttavuus tämä Ouran saaristo. Satakunnan eteläisemmät kolkat ovat tutumpaa maastoa, mutta kukaan ei vielä ole ennättänyt vinkata näistä maisemista. Muita yöpymispaikkoja ei tainnut olla, kuin telttailualue?

  Tykkää

 2. Heh, en tiennyt tästä paikasta, vaikka Satakunnasta (Porista) olen kotoisin. Merikarviallakin olen muutamat kerrat käynyt ja tulee kyllä vastaisuudessakin käytyä, joten laitan paikan korvan taakse ensi kesää varten. Mun mummuni mukaan Merikarvian apteekissa myydään maan parasta yskänlääkettä. 😉

  Liked by 1 henkilö

  1. Itämeren tilanne on tällä hetkellä valitettavasti se, että jokaisesta rakkolevästä pitää osata iloita. Onneksi kai jo vähän parempaan suuntaan menossa. Isäsi oli fiksu, osasi nauttia 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s