Ouran saaristoon pitää päästä veneretkelle ainakin kerran kesässä, mieluiten useamminkin.
Ouran saaristo sijaitsee Satakunnassa Merikarvian edustalla. Alueen yli 350 pientä kivikkoista luotoa ja saarta muodostavat pyöreähkön, halkaisijaltaan noin viiden kilometrin levyisen Ouran saariston. Aavaan mereen rajoittuvat saaret ja luodot ovat maisemaltaan hyvin karuja. Saariston sisään jää laguunimaisen rauhallinen merialue.
Ouran saariston kivisen maiseman läpi kulkee suojaisa ja hyvin merkitty väylä. Asumattomiin saariin rantautuminen, vaikkapa mansikoita tai tyrniä poimimaan, on silti syytä tehdä varoen karien vuoksi.


Retkemme varsinainen kohde tällä kertaa oli Ouraluoto.

Saari on nykyään Merikarvian kunnan omistama virkistysalue. Saarella on vuokrattava sauna, hiekkapohjainen uimapaikka, nuotiopaikka, pöytiä sekä telttapaikkoja. Saarelle johtava 1.8 metrin väylä on mutkainen mutta merkitty.

Luotsitoiminta Ouraluodolla alkoi jo 1850-luvulla. Nykyinen olemassaleva, kaksikerroksinen luotsitupa rakennettiin 1937 ja palveli luotsilaitoksen tukikohtana aina vuoteen 1968 asti.

Saaren eläläpuolella on yleensä rauhallisempaa ja sieltä löytyy myös meidän suosikkipaikkamme.




Ouraluodon viereisellä saarella on Ouran Pooki eli valaisematon majakka. 1850-luvulla rakennettu Ouran Pooki ohjasi aikanaan merenkulkijat turvalliselle väylälle kohti Merikarvian satamaa. Tällä saarella ei ole varsinaista rantautumispaikkaa. Pookia kannattaa ihailla mereltä, ellei sitten halua käydä hakemassa saarelle piilotettua geokätköä. Löytyypä Ouraluodoltakin oma kätkönsä niitä etsiville.

Kaddin saarilla Ouran eteläosassa on kahdeksan perinteistä kalastusmajaa rantahuoneineen, laitureineen, verkkopuineen ja savustusuuneineen. Kalamajat ovat toimineet ulkomerikalastuksen ja hylkeenpyynnin tukikohtina. Vanhimmat majoista ovat 1800-luvun alusta.

Ouran saaristo kuuluu Natura 2000 -suojelualueverkostoon ja valtion omistuksessa olevat saaret ovat osa Selkämeren kansallispuistoa. Luontoharrastajia viehättää erityisesti linnusto, johon merikotka ja merimetsokin kuuluvat täällä.


Ouran saaristoon pääsee kätevästi vaikka omaa venettä ei olisikaan. Krookan satamasta lähtee kesäaikaan säännöllisesti venekuljetuksia.

Vanhan sanonnan mukaan Merikarvialla on sata aurinkoista päivää enemmän. Tänään meillä ainakin riitti aurinkoa.
Ihan kivan näköinen paikka! On totta, että vesi on sen verran alhaalla, että yllättävässäkin paikassa voikin olla karikko! Tietty, jos on joku tutka veneessä, helpottaa reitin valinnassa.
TykkääTykkää
Ouraluodolle on onneksi merkitty reitti mutta väylien ulkopuolella saa sitten varoa. Alkuperäisissä Merikarvialaisissa veneissä on köli raudoitettu ja potkuri suojattu siltä varalta KUN ajat karille.
TykkääTykkää
Mielenkiintoinen ja uusi tuttavuus tämä Ouran saaristo. Satakunnan eteläisemmät kolkat ovat tutumpaa maastoa, mutta kukaan ei vielä ole ennättänyt vinkata näistä maisemista. Muita yöpymispaikkoja ei tainnut olla, kuin telttailualue?
TykkääTykkää
Hei,
itseasiassa sieltä löytyy useampikin majoituskohde, myös Ourasta: https://www.merikarvianmatkailu.fi/majoitus
Mökkipaikkakuntalaisena tulee niin harvoin käytettyä itse ulkoisia palveluita, että piti itsekin kahlata läpi nuo mahdollisuudet! 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Heh, en tiennyt tästä paikasta, vaikka Satakunnasta (Porista) olen kotoisin. Merikarviallakin olen muutamat kerrat käynyt ja tulee kyllä vastaisuudessakin käytyä, joten laitan paikan korvan taakse ensi kesää varten. Mun mummuni mukaan Merikarvian apteekissa myydään maan parasta yskänlääkettä. 😉
TykkääLiked by 1 henkilö
Mummot tietää kaiken! Pitääpä käydä seuraavalla kerralla kysymässä vieläkö sitä saa 🙂
TykkääTykkää
Itse olen viettänyt kesäni Turun saaristossa, mutta silti näissä kuvissa on jotain lapsuuden maisemiani. Ja tuo lause viherlevästä ja rakkolevästä, kuin edesmenneen isäni sanomana!
TykkääLiked by 1 henkilö
Itämeren tilanne on tällä hetkellä valitettavasti se, että jokaisesta rakkolevästä pitää osata iloita. Onneksi kai jo vähän parempaan suuntaan menossa. Isäsi oli fiksu, osasi nauttia 🙂
TykkääTykkää