Pentala- merellinen vaihtoehto Nuuksiolle

Keväällä laajensimme veneilyreviiriämme itään ja nyt loppukesästä päätimme tehdän saman länteen. Kohteeksi valikoitui Pentalan saari. Saari on monipuolisuudellaan  erinomainen päiväretkikohde. Pentalasta löytyy kaikille jotakin.

Pentalansaaren opaskartta
Saaresta löytyy kaikille tekemistä.  Alueella on hyvät opasteet, ja erilaisia opastettuja kierroksia on myös saatavilla.

Matka saarelle

Retkipäivämme oli jo hyvissä ajoin sovittu, mutta päivän lähestyessä sääennuste ei luvannut kovinkaan hyvää veneilysäätä. Sadetta ei sentään ollut luvassa, mutta tuuli oli kova ja aallonkorkeus melkoinen.

Päätimme uhrata yhden jäsenen tiimistämme ajamaan vene avovesiosuuden kotisatamasta Espooseen. Lopputiimi pääsi hyppäämään kyytiin Suinonsalmesta.

Suinonsalmi
Vene ja kippari ovat viettäneet toista tuntia laatuaikaa tuulisella merellä ja ovat valmiit ottamaan loput gastista kyytiin Suinonsalmesta.

Matka jatkui Suvisaariston ja Soukanniemen vaihtelevissa maisemissa kohti Pentalaa. Reitti on suojaisa, eikä vallitsevat keliolosuhteet päässeet häiritsemään tätä etappia. Matkan varrella rannoilla näkyy erilaista rakennusta moderneista kerrostaloista ja upeista huviloista aina perinteisiin saaristolaisvilloihin rantasaunoineen.

Pentalan saarelle on rakennettu vastikään uusi laituri. Sen pääty on varattu yhteysalukselle, mutta sivulta löytyy 12 ilmaista vieraspaikkaa. Saari on suosittu kohde ja laituripaikat usein varattuja. Suositus on varata laituripaikka maksimissaan 4 tuntia, mikä toisaalta riittää hyvin saareen tutustumiseen. Samalla havaitsimme yhden puutteen veneessämme: parkkikiekko!

Saarelle pääsee helposti kesäaikaan myös Espoon Saaristoveneen kyydillä.

Pentalan satama
Veneemme on varustettu määräysten mukaisesti ja erilaisia varusteita muuttuvia sääolosuhteita varten löytyy, mutta parkkikiekkoa ei ole vielä tätä ennen tarvittu 🙂 Onhan näitä kiekkopaikkoja myös esim. Kauppatorin hallin kupeessa.

Saaristomuseo

Pentalassa on aikanaan ollut muutaman kymmenen asukkaan saaristolaiskylä. Kalastuksen lisäksi saarella on myös pidetty mm. lehmiä ja kanoja sekä kasvatettu kukkia ja mansikoita myytiin. Saaristomuseossa tutustutaan saaristoelämän moniin puoliin asumisesta ja työnteosta huvilaelämään ja vapaa-ajan viettoon.

 

Venevaja Pentalan saaressa
Venevaja museoalueen rannassa

Museoalue muodostuu yli kymmenestä erilaisesta rakennuksesta. Suurin osa museon rakennuksista on ilmaisia ja avoimia omatoimiseen tutustumiseen.

Navetta, Pentala

Navetan opaste, Pentala
Opasteet ovat hyvät ja perusteelliset

Museon päärakennukseen Gurlin taloon pääsee vain opastetulla kierroksella, mutta siinä samassa saa runsaasti infoa kalastajaperheen elämästä saaristossa.

Museoalueella tapahtuu koko kesän ajan; erilaisia näytöksiä ja työpajoja järjestetään lähes päivittäin.

Lampaita Pentalan saaressa
Lampaita lähellä yhteysaluksen laituria.

Saaren luonto

Pentalan saaressa merellinen Espoo näyttää parhaat puolensa.  Saarella kulkee 2,3 km mittainen merkitty luontopolku, joka kulkee Pentalanjärvelle ja Diksandin luonnonhiekkarantaan.

Luonnonleikkipuisto, Pentala
Luonnontilaisesta metsästä löytyy kaikkea kivaa kuten kaatuneita puunrunkoja.

Pentalanjärvi on kategoriassaan ainutlaatuinen. Järvestä nimittäin löytyy saari, ja tästä saaresta lähde. Siis: meressä on saari, jossa on järvi, jossa on saari, jossa on lähde.

Pentalanjärvi ja sen saari
Pentalanjärvi ja sen saari

Niille, jotka haluavat nähdä saaren luontoa myös opastetun polun ulkopuolelta voi suositella esimerkiksi geokätköilyä. Niitä löytyy saarelta useita.

Iso kivi, Pentalansaari
Kiven alla on kiinnostavaa.

Saaren eleläpäädyssä on korkeita kallioita ja upeita maisemia.  Pentala onkin Etelä-Suomen korkein saari.

Evästauko Pentalan saaressa
Saaren ihan eteläisimmästä nurkasta maisema merelle on melko upea. Pidimme täällä evästauon

Diksandin hiekkaranta

Saaren kaakkoisrannalla on Espoon saariston hienoin luonnontilainen hiekkaranta, Diksand. Ranta on lämpimänä kesäpäivänä erinomainen uimiseen, leikkimiseen ja eväiden syöntiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ranta on luontotyyppinsä vuoksi suojeltu.

Pentalassa ei kaupungin alueella ole mahdollisuutta tulentekoon tai yöpymiseen. Myös tupakointi saarella on kielletty.

Diksandin hiekkaranta, Pentala
Luonnontilassa oleva Diksandin hiekkaranta. Ja taas syödään eväitä.

 

Palvelut saarella

Klubiravintola Paven: Saaren itäpuolen satamaa isännöi Esbo Segelförening. Tämän klubitalossa palvelee laajempaa yleisöä myös kesä- ja tilausravintola Paven. Pavenin edustalta löytyy myös muutama laituripaikka ravintolan asiakkaille.

Cafe Lillstugan: Pienempään nälkää kannattaa kokeilla keskellä museoaluetta olevaa Cafe Lillstugaa. Tarjolla on saariston tapaan valmistettuja pieniä suolaisia ja makeita herkkuja sekä jäätelöä.

Klubiravintola Paven, Pentala
Klubiravintola Paven

Museoalue ja saaren palvelut ovat valitettavasti tältä kaudelta suljettu. Mutta keväällä 2019 saari aukeaa uudelleen yleisölle.

20180811_173039
Kotimatkalla perinneveneemme pohjalta löytyi pressun alta kalasaaliin sijaan kaksi hyvin väsynyttä lasta.

 


3 thoughts on “Pentala- merellinen vaihtoehto Nuuksiolle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s