Merikarvialla mökkeilyyn kuuluu tärkeänä osana meriretket. Yleensä paatin kokka suunnataan kohti Ouran saaristoa ja sen upeita maisemia. Tänä vuonna päätimme käydä tutustumassa tarkemmin Kaddin kalamajoihin.

Ouran saariston eteläisessä nurkassa on pienet Kaddin saaret. Saarien sisään jää luonnollinen laguuni, joka toimii suojaisana satamana, mutta heti Iso-Kaddin eteläreunalta alkaa ulkomeri.

Kaddin kalastustukikohta syntyi 1800-luvun alkupuolella ulkomerikalastuksen ja hylkeenpyynnin tukikohdaksi. Saarilla on säilynyt kahdeksan kalamajaa rantahuoneineen, verkkopuineen, laitureineen, siltoineen ja savustusuuneineen.

Selkämeren rannikko on tunnetusti kivikkoista, ja veneily täällä on taitolaji. Merkityt väylät ovat toki luotettavia, mutta näiden ulkopuolella veneilyyn tarvitsee erittäin hyvää tuuria tai ison määrän perinnetietoutta. Veneilyreitit ovat täällä perinteisesti kulkeneet isältä pojalle ”tuon luodon vasemmalta puolelta, ja sitten otat linjan tuon männyn ja tuon karin väliin.”
Merikarvian saaristoon on viimeisten vuosien aikana kuitenkin tullut virallisten väylien lisäksi muutama epävirallinen väylä. Nämä väylät merkitään sinisillä ja valkoisilla väylämerkeillä. Väylät eivät näy merikartassa, eivätkä ole viranomaisten valvomia. Mutta yksittäiselle veneilijälle ne ovat suureksi avuksi.

Yksi näistä sinivalkoisista väylistä kulkee Merikarvian joelta Kaddin ohitse Ouran luotsituvalle. Tätä väylää pitkin mekin uskallauduimme lähestymään Kaddia.
Ihan perille asti väylää pitkin ei päässyt, mutta onneksi vesi täällä ulkosaaristossa on vielä siinä määrin puhdasta, että suurimmat kivet ja optimaalisin reitti oli hitaalla nopeudella löydettävissä.

Saaria lähestyttäessä ja etenkin laituriin kiinnittyessä pitää muistaa, että paikan yhteisöllisyydestä huolimatta alue on kuitenkin yksityisaluetta. Tällä kertaa saarilla ei meidän lisäksi näkynyt ketään muita, joten emme voineet kysyä lupaa rantautumiseen.

Otimme kuvia laiturialueelta ja pompimme rantakiviä myöden Iso-Kaddin eteläkärkeen tähystämään avomerelle.

Vain yksi kalastaja pitää Kaddin saarta enää tukikohtanaan, mutta tunnelma siellä on edelleen tallella.
Kaddin kalastusmajat on Museovirasto määritellyt valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, joten näiden säilyminen on toivottavasti turvattu tuleville sukupolville.

Jos ei ole omaa venettä, Ouran saaristoon Luotsituvalle kulkee säännöllisesti kesäaikaan vene. Mutta jos Kaddiin haluaa päästä, voi kysellä kuljetusta tai vuokrata veneen.
Selkämeren kalastuksen historiaan pääsee puolestaan tutustumaan kalastusmuseossa. Merikarvian kalastusmuseo on avoinna maanantaina ja perjantaina klo 11-14 ja lauantaina klo 10-13. Museoon on vapaa pääsy. Museo sijaitsee Brändöön saaressa Palosaarentiellä, lähellä Meri-Campingin leirintäaluetta.
Lisää retkeilystä Merikarvialla blogissamme:
Veneretki Ouran saaristoon
Kiva, kun löysin sinun blogin. Täytyy lukea muutkin juttusi. Drone-kuvat olivat tosi hyvät, sillä en ole ennen nähnyt niitä Kaddista. Jaan tämän Merikarvian kunnan faceen, mikä on varmaan OK sinullekin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kiitoksista! Mukava kuulla, ja Kaddi on tosiaan näkemisen ja kertomisen arvoinen paikka, niinkuin niin moni muukin paikka Merikarvialla 🙂 Ilman muuta OK siis.
TykkääTykkää