Kalastusperinteitä Merikarvialla ja Kaddin saaret

Merikarvialla mökkeilyyn kuuluu tärkeänä osana meriretket. Yleensä paatin kokka suunnataan kohti Ouran saaristoa ja sen upeita maisemia. Tänä vuonna päätimme käydä tutustumassa tarkemmin Kaddin kalamajoihin.

Kaddin kalamajat, Merikarvia
Kaddi kalamajat, Iso-Kaddi

Ouran saariston eteläisessä nurkassa on pienet Kaddin saaret. Saarien sisään jää luonnollinen laguuni, joka toimii suojaisana satamana, mutta heti Iso-Kaddin eteläreunalta alkaa ulkomeri.

Kaddin saaret, Merikarvia
Kaddin saaret muodostavat laguunin, joka toimii suojaisana satamapaikkana.

Kaddin kalastustukikohta syntyi 1800-luvun alkupuolella ulkomerikalastuksen ja hylkeenpyynnin tukikohdaksi. Saarilla on säilynyt kahdeksan kalamajaa rantahuoneineen, verkkopuineen, laitureineen, siltoineen ja savustusuuneineen.

Kaddin saaret, Merikarvia
Kaddin kalamajat, laitureita, kalastusalus ja mies

Selkämeren rannikko on tunnetusti kivikkoista, ja veneily täällä on taitolaji. Merkityt väylät ovat toki luotettavia, mutta näiden ulkopuolella veneilyyn tarvitsee erittäin hyvää tuuria tai ison määrän perinnetietoutta. Veneilyreitit ovat täällä perinteisesti kulkeneet isältä pojalle ”tuon luodon vasemmalta puolelta, ja sitten otat linjan tuon männyn ja tuon karin väliin.”

Merikarvian saaristoon on viimeisten vuosien aikana kuitenkin tullut virallisten väylien lisäksi muutama epävirallinen väylä. Nämä väylät merkitään sinisillä ja valkoisilla väylämerkeillä. Väylät eivät näy merikartassa, eivätkä ole viranomaisten valvomia. Mutta yksittäiselle veneilijälle ne ovat suureksi avuksi.

Merikarvian saaristo
Merikarvian saaristo on melko kivikkoista ja erittäin haasteellista veneillä

Yksi näistä sinivalkoisista väylistä kulkee Merikarvian joelta Kaddin ohitse Ouran luotsituvalle. Tätä väylää pitkin mekin uskallauduimme lähestymään Kaddia.

Ihan perille asti väylää pitkin ei päässyt, mutta onneksi vesi täällä ulkosaaristossa on vielä siinä määrin puhdasta, että suurimmat kivet ja optimaalisin reitti oli hitaalla nopeudella löydettävissä.

Ouran saaristo, Merikarvia
Tähystäjät työssään

Saaria lähestyttäessä ja etenkin laituriin kiinnittyessä pitää muistaa, että paikan yhteisöllisyydestä huolimatta alue on kuitenkin yksityisaluetta. Tällä kertaa saarilla ei meidän lisäksi näkynyt ketään muita, joten emme voineet kysyä lupaa rantautumiseen.

Kaddin saaret, Merikarvia
Kaddin majat ovat yhteydessä toisiinsa laiturien välityksellä.

Otimme kuvia laiturialueelta ja pompimme rantakiviä myöden Iso-Kaddin eteläkärkeen tähystämään avomerelle.

Kaddi kivet-2
Lasten mielestä parasta saarilla oli kivihyppely.

Vain yksi kalastaja pitää Kaddin saarta enää tukikohtanaan, mutta tunnelma siellä on edelleen tallella.

Kaddin kalastusmajat on Museovirasto määritellyt valtakunnallisesti  merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, joten näiden säilyminen  on toivottavasti turvattu tuleville sukupolville.

Kaddi, Merikarvia
Perinteinen yksihuoneinen kalamaja

Jos ei ole omaa venettä, Ouran saaristoon Luotsituvalle kulkee säännöllisesti kesäaikaan vene. Mutta jos Kaddiin haluaa päästä, voi kysellä kuljetusta tai vuokrata veneen.

Selkämeren kalastuksen historiaan pääsee puolestaan tutustumaan kalastusmuseossa. Merikarvian kalastusmuseo on avoinna maanantaina ja perjantaina klo 11-14 ja lauantaina klo 10-13. Museoon on vapaa pääsy. Museo sijaitsee Brändöön saaressa Palosaarentiellä, lähellä Meri-Campingin leirintäaluetta.

Lisää retkeilystä Merikarvialla blogissamme:
Veneretki Ouran saaristoon


2 thoughts on “Kalastusperinteitä Merikarvialla ja Kaddin saaret

  1. Kiva, kun löysin sinun blogin. Täytyy lukea muutkin juttusi. Drone-kuvat olivat tosi hyvät, sillä en ole ennen nähnyt niitä Kaddista. Jaan tämän Merikarvian kunnan faceen, mikä on varmaan OK sinullekin.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s