Lahjalista joulupukille – voiko se olla ympäristöystävällistä?

Rakas joulupukki!

Olemme tänä vuonna olleet kilttejä, tai ainakin olemme kovasti yrittäneet olla.

Joulu on meille aikaa, jolloin vietämme yhdessä aikaa perheenä ja nautimme toistemme seurasta. Heti ensimmäisestä joulusta lähtien Betlehemissä tähän juhlaan on kuulunut lahjojen antaminen. Lahjan antamisessa tärkeintä ei ole lahjan arvo, vaan antamisen ilo, ja ilo siitä, että joku välittää sinusta.

Joulupukki
Suomessa vietetyn joulun etu on se, että voi nähdä joulupukin aattoiltana ihan livenä.

Tänä vuonna ympäristöasiat ovat olleet hyvin voimakkaasti esillä, ja koemme tämän luontoa rakastavina ihmisinä itsekin hyvin tärkeäksi. Lentämistä emme ole lopettaneet, mutta muuten olemme yrittäneet kaikessa ottaa huomioon ympäristöasiat. Joulu on ollut perinteisesti kulutusjuhlaa, ja tämän lyhyen juhlan aikaansaama hiilijalanjälki on melkoinen.

Ajatus lahjan takana on yleensä vilpitön – ilahduttaa lahjan saajaa. Lahjoja on kiva saada, niistä tulee hyvä mieli. Mutta emmeköhän me kaikki ole jossain vaiheessa mananneet tavaran paljoutta.  Useat näistä tavaroista ovat lahjaksi saatuja.

Valtaosa jouluna annetuista lahjoista on edelleen tavaroita, vaikka aineettomien lahjojen suosio on kasvanut pikkuhiljaa. Elämykset ja kokemukset ovat aina hyvä vaihtoehto.

AIMG_3822
Puhallettavaa muoviroskaa vietnamilaisen joulupukin tuomana. Yhtä kaikki, sama seepra ja ankka on kestänyt vuodesta toiseen pienellä paikkauksella. Jos ostat, käytä pitkään.

Yksi tapa vähentää tarpeetonta kuluttamista on se, että joululahjoiksi hankitaan vain tavaroita, joita lahjan saaja todella tarvitsee. Lahjoja, joista lahjan saaja itsekin pitää ja sitoutuu käyttämään. Ja tietysti lahjojen pitää olla monikäyttöisiä ja kestäviä. Siksi joulupukin lahjalistan kirjoittaminen on todella suuri ympäristöteko. Tämä on paras tapa varmistaa, että saamme juuri sitä mitä tarvitsemme, emmekä mitään turhaa.

Ensimmäisenä jouluna lahjoja oli kolme; kultaa, mirhamia ja suitsukkeita. Nämä voit unohtaa, niitä me emme tarvitse. Amerikkalainen tapa vähentää lahjatulvaa on rajaamalla lahjojen määrää, esimerkiksi viiteen:

red christmas decorations art exhibit postcard

Alla on meidän perheen aikuisten yhdessä tekemä lista perusteluineen joulupukille. Toiveet ovat aitoja, oikeita ja tämä lista ei sisällä kaupallista yhteistyötä.

1. Something we want

Hyvä kamera on reissaajan paras kaveri. Sillä saa muistot talteen matkoilta. Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, kuvilla voi myös jakaa matkoilla kokemansa muistot ystävien kanssa.

Vielä muutama vuosi sitten hyvät kamerat olivat isoja ja kalliita. Nyt jopa järjestelmäkamerat alkavat olemaan helposti mukana kuljetettavia. Kamera tuli uusittua tämän vuoden aikana, mutta edelleen olisi toiveena objektiivi, joka palvelisi riittävän monissa ja vaihtelevissa tarpeissa. Matkoilla tilanteet vaihtuvat hyvinkin nopeasti, eikä objektiiviä välttämättä ehdi vaihtaa.

LENSES_EZ-M1220__Product_000

Tämänhetkiseen käyttöön esimerkiksi Olympuksen M.Zuiko 12-200 mm objektiivi olisi ihan kiva ja tarpeellinen lisä.

2. Something we need

Mitä enemmän matkustaa, sitä vähemmän yleensä kantaa tavaraa mukanaan. Ehkä pakkaaminen on laji, jonka oppii, tai ainakin matkustaessa oppii arvostamaan sitä, ettei ylimääräisiä tavaroita tarvitse kantaa mukanaan. Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaminen on huolettomampaa. Ei tarvitse jonottaa ruumatavaroita jättäessä eikä noutaessa, eikä pelätä sitä onko tavarat tulleet perille, vai pitääkö niitä metsästää vielä pitkäänkin lennon jälkeen. Käsimatkatavaroilla matkustaminen on myös ympäristöystävällistä; mitä vähemmän tavaraa kantaa mukanaan, sitä vähemmän energiaa kuluu.

Reppu

Työmatkoilla matkalaukku kulkee mukavasti perässä, mutta omatoimimatkoilla täsmällisesti ”cabin size” -reppu on vielä haussa. Riittävän kestävä reissuun, mutta ei liian painava. Riittävän ergonominen kannettavaksi pitkiäkin aikoja, mutta myös lentokonekelpoinen.

Pacsafen reput tähänastisen tutkimisen perusteella täyttäisivät toiveemme.

3. Something to wear

Matkoilla kaikkein tärkein vaate on kengät. Hyvät kengät mahdollistavat pitkienkin matkojen kävelemisen. Kävelemällä näkee ja kokee monet paikat parhaiten. Hiertymät jaloissa on yksi ärsyttävimmistä pienistä asioista, jotka voivat pilata päivän ja ehkä koko matkan. Matkailija arvostaa monikäyttöisiä tavaroita. Pakkaaminen helpottuu ja mukana raahattavien tararoiden määrä vähenee. Hyvät kengät voivat olla myös tyylikkäät.

Three-Frame Tea Set Photo Facebook Cover

Dogon kengät on todella hyvät, uniikit ja valikoimasta löytyy reissuun inspiroivia sekä reissussa tsemmaavia malleja. Näillä kengillä meidän perheessä on tallusteltu jo useampien kaupunkien katuja.

4. Something to read

Tänä vuonna tämän toiveen voisi kääntää muotoon ”Something to listen”. Kirjojen lukeminen on viime vuosina jäänyt aika vähälle. Aikaa paikallaan istumiseen ei yksinkertaisesti ole. Ennen matkoilla oli aikaa, jolloin odotettiin ja luettiin mukana kulkenutta kirjaa, mutta lasten myötä tämä aika on muuttunut. Odottaminen on pysynyt entisellään, mutta odottamiseen kuluva aika yritetään kehittää jotain aktiviteettia lapsille, tai yritetään kontrolloida sitä aktiviteettia mitä lapset ovat kehittäneet.

Kirjojen lukemisen sijaan niitä on helpompi kuunnella. Matkoilla puhelin kulkee aina mukana, ja puhelimen mukana myös kuunneltavat kirjat. Esimerkiksi BookBeatista löytyisi kirjoja koko perheelle.

PB260658

5. Something to share

Matkoilla tulee usein otettuja paljonkin kuvia. Yleensä kuvissamme esiintyvät lapset tai maisema, tai lapset ja maisema. Aika-ajoin otamme kuvia muös toisistamme. Mutta se, että koko perhe olisi samassa kuvassa on harvinaista.

Kun kerran blogin aiheena on lahjalistat, niin paljastammepa oman suosikkimme tässä: Perhekuvaus! Osta itsellesi tai anna toiselle lahjaksi kuvauslahjakortti. Itse olemme tätä käyttäneet sekä palveluna että lahjana, ja uppoutuneet monesti printtikirjaan ja digikuviin jälkeenpäin!

Valokuvaaja voi palkata itsellesi joko Suomessa tai matkoilla.  Menette vain paikkaan, jossa  nautitte olostanne ja annatte valokuvaajan siinä ohessa räpsiä kuvia. Yllättävästi kuviin tulee lisää aitoutta, rentoutta ja yleensä myös hymyjä.  Voitte päästä jopa koko perhe samaan kuvaan.

Perhepicnic
Picnicillä koko perheen voimin Kuva: Nani Annette

Hups 🙂 Tulipa kallis lahjalista. Emme kuvittelekaan saavamme kaikkia näistä joulupukilta.  Ehkä vain yksi näistä ja muuta emme tarvitse. 

 


9 thoughts on “Lahjalista joulupukille – voiko se olla ympäristöystävällistä?

 1. Olen ostolakkoilun huhtikuusta alkaen ja ostolakko jatkuu yli joulun. Ei aikuiset ihmiset tarvitse yhtään mitään ja teinit saavat aineettomia asioita, eli tyyliin suoratoistopalveluja tai rahaa nettipeleihin ym. Tiedostan olevani tylsä, mutta tämä nyt on mun tapa hillitä kulutushysteriaa

  Liked by 1 henkilö

  1. Ei laisinkaan tylsä vaan erittäin kadehdittavaa. Ihan totaaliseen ostolakkoon en ole itse pystynyt mutta olen alkanut jokaisen tavaran kohdalla miettiä, tarvitaanko tätä todellakin?. Yllättävän moni tavara tai vaate on jäänyt ostamatta ja hyvin on pärjännyt ilmankin.

   Tykkää

 2. Tuttuja tuntemuksia. Minulla on yksi lahja ollut jo yli kymmenen vuotta samalla lähes ainoa, jonka annan. Teen kuvakirjoja menneestä vuodesta. Yhteensä yhdeksän kappaletta. Äidille, sisaruksilleni, lasteni perheille, kullekin omansa. Tekemiseen menee aika paljon aikaa. Lahja ei myöskään ole ihan halpa, nytkin maksan kirjoistani yli 500€, enkä tiedä prosessin ympäristöystävällisyydestä, mutta mieleinen se on ollut, koska se sisältää niin paljon muistoja. Nyt teini-ikäiset lastenlapset palaavat katselemaan kirjoja pitkin vuotta ja ihmettelemään lapsuuskuviaan ja yhä useammin kuulen vuoden mittaan lasten kysyvän: ”Mummi, tuleeko tämä vuosikirjaan?”

  Liked by 1 henkilö

 3. Meillä on tälle vuodelle otettu tosi tiukka lahjalinja, jonka kolme 5-9-vuotiasta lasta ovat ymmärtäneet kiitettävän hyvin – tätä on kompensoitu hankkimalla tänään taas kesäksi lentoliput Espanjaan 🙂 Tosin itsellekin kelpaisi uusi linssi Olympukseen, jos jotain pitäisi toivoa 😉

  Tykkää

 4. Tuohon Olympuksen M.Zuiko 12-200 mm -objektiiviin ihastuin kyllä täysillä Keski-Amerikan kiertomatkallamme. Ainoa mistä se ei, aurinkoisessa säässä, selvinnyt oli iltakuvat Chichen Itzalla, mutta sitä varten mukana oli yksi Lumixin linssi 1.8 aukolla. 200 mm riitti hyvin myös eläinkuviin, jopa joihinkin lintukuviin.

  Tykkää

 5. Tärkeitä pointteja ja ihana toivelista 😊 Kulutushommelit tulee kyllä välillä niin korvista ulos ja huomaan itsekin pohtivani entistä enemmän tavaroiden kohdalla, että tarvitsenko todella tätä, vaikka missään ostolakossa en ole. Lahja-ajatukset täälläkin ajankohtaisia, ja ajattelin keskittyä elämyksiin läheisten kanssa.
  Ps. Valloittava tuo perhekuva teistä 😍

  Tykkää

 6. Kyllä tuosta teidän listasta voisi itsekin kopioida pari juttua joulupukin korvaan kuiskattavaksi. Toivottavasti tontut ovat kurkkineensa ahkerasti ikkunoistatirkistelemisiä ja nähnyt miten kilttejä olette olleet.

  Tykkää

 7. Ihana lista! Minäkin olen varoitellut lapsia tänä vuonna, että jouluksi on turha odottaa isoa lahjavuorta. Erilaisten lelujen ja turhan krääsän ostaminen ahdistaa vuosi vuodelta enemmän, eivätkä lapset toisaalta tunnu kaipaavan mitään. Minä olen päivittänyt omaa matkavarustustani kesän ja syksyn mittaan, joten niissä taitaa olla minulle joululahjaa tarpeeksi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s