Moldova – erikoisen positiivinen yllätys

Tiesimme hyvin vähän Moldovasta ennen matkapäätöstä sinne. Ensimmäiset tiedonjyvät jopa hirvittivät. Kuten se, että maa on Euroopan laittoman ihmiskaupan, elinkaupan ja asekaupan keskus. Moldova on osallistunut kyllä Euroviisuihin, mutta niitä emme ole hetkeen seuranneet. Kaikissa kuvissakin Moldova näyttäytyi rumana ja kolkkona. Ei ihan syyslomakohteen prototyyppi siis, mutta kaikesta huolimatta juuri tämä tuntemattomuus meitä kiehtoi. Ja sanottakoon heti alkuun, että yllätyimme – positiivisesti! Ennakkoasenteet saivat kyytiä niin että heilahti!

Ciuflea Monastery
Ciuflea Monastery – reissumme ensimmäinen nähtävyys ja hotelliamme vastapäätä.

Moldova itsenäistyi Neuvostoliitosta 1991 ja sijaitsee itä-Euroopassa Ukrainan ja Romanian välissä. Molempien naapurimaidensa kanssa Moldovalla on lämpimät suhteet. Maan virallinen kieli on romanian kieli, ja yli 90% väestöstä kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. Kulttuuri, tavat ja perinteet vaikuttivat hyvin eurooppalaisilta.

20191017_131815
Chisinaun portti, matkalla lentokentältä pääkaupunkiin Chisinauhin. Massiivista arkkitehtuuria.

Lento Moldovan pääkaupunkiin Chisinauhun kulki Lufthansalla Frankfurtin kautta. Hotelleita ei Chisinaussa ollut kovinkaan montaa normaalien Booking/Hotels.comin kautta etsittyinä, ja me halusimme suhteellisen lähellä keskustaa olevan kohteen. Manhattan Hotel & Restaurant oli hyvä valinta. Hotelli edusti aitoa paikallista 80-luvun arkkitehtuuria, mutta oli hyväkuntoinen ja siisti. Kävelymatkaa keskustaan hotellilta oli vajaa kilometri, mutta ympäriinsä kulkeminen ja paikkojen katselu oli se, mitä olimme tänne tulleet tekemäänkin.

Ciuflea Monastery

Hotellimme ikkunoista näkyi lähes suoraan tien toisella puolella kiiltäviä kullattuja sipulikupoleja, koristeellisia rakennuksia ja upea puutarha. Paikkaa ei löytynyt turistikartasta, mutta suunntasimme sinne kuitenkin koska olemme uteliaita. Rakennukset osottautuivat Ciuflean nunnaluostariksi. Kaunis paikka mutta siellä näytti olevan jonkinlainen juhla menossa, joten pysyttäydyimme taka-alalla.

Ciuflea Monastery

Stefan cel Mare Boulevard

Lähes koko Chisinaun kaupunki on näppärästi ripoteltuna yhden kadun varteen, jos otetaan ala-arvoisen raaka yleistys viikonloppureissaajan näkövinkkelistä. Kadun varrelta löytyy runsaasti nähtävyyksiä, historian kaikki kerrokset ja paljon kauppoja.

Monument to the Liberators of Chisinau from the Nazi Troops
Vapautumisen patsas, muisto hetkestä, jolloin neuvostojoukot vapauttivat Moldovan natsien vallasta. Taustalla Hotel Chisinau.

Kadun eteläpäästä löytyy kuuluisa Chisinau-hotelli, jonka eteen on pystytetty melko massiivinen patsas muistuttamaan hetkestä, jolloin neuvostojoukot vapauttivat Moldovan natsien vallasta.

Katua pohjoiseen kuljettaessa kadun vasemmalla puolella näkyy kauppoja, joista osa on kalliita merkkiliikkeitä. Kadun toisella puolella tunnelma oli vähän erilainen. Neonvalojen ja mainostaulujen takana näkyi ehkä vähän parempiakin päiviä nähneitä tiiviisti rakennettuja kerrostaloja.

Chisinau, Moldova
Neuvostoaikaista arkkitehtuuria Stefan cel Mare Bulevardin varrelta

Tämän jälkeen tunnelma muuttui ja ”vuosikymmen” vaihtui. Katuja reunusti vanhat koristeelliset talot ja hienot vanhat lehtipuut. Osa taloista oli aika rähjäisiä, mutta osa puolestaan hienosti kunnostettuja. Tunnelma oli rento ja leppoisa. Kadun varrella on ravintoloita ja kahviloita, oikeastaan jopa niin, että on vaikea heti muistaa missä Euroopan kaupungissa onkaan.

Stefan cel Mare Boulevard, Chisinau, Moldova
Stefan cel Mare Boulevard

Edelleen saman kadun varrella avautuu oikealla puolelle Cathedral Park. Keskellä puistoa on Moldovan pääkirkko Nativity Cathedral. Tämä alunperin 1830-luvulla rakennettu kirkko on vuosien aikana kokenut kovia, mutta 1990-luvun lopulla se on palautettu jälleen entiseen loistoonsa ja alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.

Nativity Cathedral
Nativity Cathedral

Puiston etelälaita oli varattu kukkamyyjille, joita siellä riitti pitkä rivi. Puiston pohjoispuolelta löytyi iltaisin huvipuistolaitteita ja leikkipuisto. Puistossa tuntui olevan jokaiselle jotain. Meille sieltä löytyi myös jäätelökioski. Katedraalin ja kadun välistä löytyi vielä v.1841 rakennettu riemukaari (Triumph of Arch).

Katedraalia vastapäätä, Stefan cel Mare Boulevardin toisella puolella oli Moldovan hallintorakennus (the Government House). Massiivinen ja siisti, mutta melko monotoonisen näköinen rakennus. Tämän viereltä löytyy toinen puoli keskuspuistoa, joka tuntee nyt uudelleen nimen Stephen the Great Park. Näiden lisäksi tässä osassa kaupunkia sijaitsevat kaikki kaupungin merkittävät museot kuten National Art Museum of Moldova sekä National Museum of History of Moldova.

(the Government House of Moldova
Moldovan hallintorakennus.

Chisinaun ”vanhakaupunki”

Mielenkiintoisempi Chisinau löytyy kuitenkin pääkadun ulkopuolelta. Pääosa Chisinaun keskustan rakennuksista oli yksi- tai kaksikerroksisia vanhoja rapattuja taloja vehreiden bulevardien varrella. Tunnelma ja miljöö muistuttivat hyvin paljon vuosituhannen alkupuolen tunnelmaa Baltian maista. Kadut olivat hieman kuhmuraisia, talot pääosin vähän rempallaan.

Chisinau, Moldova
Alkuperäisempää Chisinaun korttelistoa.

Taloissa näkyi elämä; sen kerroksellisuus ja historia. Jos edellinen kortteli oli ollut monotoonista, näissä taloissa oli tutkittavaa senkin edestä. Yksityiskohtia oli talon koristeissa – niitä oli aikakaudet tuoneet mukanaan ja niitä oli taloihin jälkikäteen lisätty. Jokainen rakennus oli omanlaisensa, uniikki. Näitä katuja oli jotenkin elämyksellistä vaellella.

Leo Tolstoy
Leo Tolstoyllä ei muutaman lyhyehkön visiitin lisäksi ole mitään yhteyttä Chisinauhun, mutta hänellä on kuitenkin kaupungissa oma katu ja kadun varren rakennuksessa muistomonumentti.

Rose Valley

Chisinaussa eniten yllätti sen vehreys ja kaupungin puistojen määrä. Viiden kilometrin säteellä kaupungin keskustasta on kymmenkunta suurta puistoaluetta. Päätimme tutustua vain niihin puistoihin, jotka olivat kävelymatkan päässä.

Rose Valley sijaitsee kaupungin eteläpuolella. Puiston alueella on kolme järveä, jotka ovat loogisesti nimetty ”Järvi 1”, ”Järvi 2” ja ”Järvi 3”. Ihanan neuvostoaikaista! Puiston alueella on myös ravintoloita, picnic-alueita, urheilukenttiä sekä leikkipuistoja. Arki-iltana puistossa oli lisäksemme vain muutamia ihmisiä, mutta viikonloppuisin ja pyhäpäivisin puisto varmaankin vilisee ihmisiä.

Rose Valley, Chisinau, Moldova
Tämänkaltaiset leikkipuistot ovat niitä, jotka nostalgisesti muistuttavat omasta lapsuudesta, jolloin leikkipuistojen telineet olivat tehty metalliputkista.

Liikuimme pääosin Järvi 3:n ympäristössä. Osa alueen aktiviteettialueista kiilsi uutuuttaan, osa oli remontin alla, ja loput näyttivät odottavan vuoroaan, todennäköisesti vielä pitkään.

Parcul Valea Morilor

Ehdottomasti käymisen arvoinen kohde! Puiston suurta lampea kiertää kävelytie, jonka varrella lukuisat kävelijät, pyöräilijät ja polkuautoilijat (kuten me!) kulkevat lammen rantaa nauttien päivästä ja lukuisten kioskien tarjonnasta.

Parcul Valea Morilor
Portaat alas Parcul Valea Moriloriin.

Paikalla on runsaasti eri kulkupelejä vuokraavia kojuja, ja mekin vuokrasimme poljettavan pienen ”auton” muutamalla lantilla pariksi tunniksi. Taitaa olla muuten ensimmäinen kerta, kun haimme geokätkön polkuautolla! 🙂 (toim.huom. toinen kerta!)

Parcul Valea Morilor, Chisinau, Moldova
Koko perheen polkuautoilua.

Vesi lammessa oli melko likaista, eikä uiminen houkutellut. Kajakkeja ja suppilautoja siellä kuitenkin näkyi muutamia, enemmänkin olisi mahtunut. Lampi tuntui kuitenkin muodostavan sydämen tälle puistolle.

Parcul Valea Morilor
Parcul Valea Morilor, Chisinau.

Kauppakeskus MallDova

Jos tunnelma Stefan cel Mare Boulevardilla oli kuin missä tahansa Euroopan kaupungissa, oli tunnelma MallDovassa kuin missä tahansa läntisen maailman kauppahallissa. Samat ketjuliikkeet, kalliit merkkivaatteet ja sama layout.

Kauppakeskus MallDova
Kauppakeskus MallDova

Alakerran kosmetiikkakojujen määrä ja tuotteiden tarjonta oli hieman kotoisesta poikkeavaa. Näiden tuotteiden hintakin oli siinä määrin kohtuullinen, että juniorimme sai ostaa itselleen useammankin kynsilakan.

Kauppakeskus MallDova
Kynsilakkaparatiisi

Sunnuntaimarket

Lentomme oli vasta sunnuntaina iltapäivästä, joten päätimme lähteä vielä viimeiselle tutkimusretkellemme ennen sitä. Yllätykseksemme Stefan cel Mare Boulevardin takaa olevilta pikkukaduilta löytyi kymmenittäin kojuja, joissa myytiin pääasiassa vaatteita, mutta myös muuta pikkutavaraa, sekä tietenkin kukkakojut olivat kaikki avoinna.

Kauppakojuja Chisinaun kadulla sunnuntai aamuna
Kauppakojuja Chisinaun kadulla sunnuntaiaamuna.

Moldova on kuuluisa laadukkaista viineistään

Ennen matkaamme emme olleet myöskään kuulleet Moldovalaisista viineistä. Ja valitettavasti tutustuminen jäi tälläkin matkalla viinin juomisen asteelle. Moldova on itäisen Euroopan merkittävimpiä ja laadukkaimpia viinialueita.

PA170024

Viinien kysyntä Venäjän suunnalta on edelleen niin suurta, ettei niitä ole riittänyt Euroopan markkinoille, mutta idän suhteiden viiletessä moldovalaiset viinit voivat löytää myös meidän markkinoille. Hyvä näin.

Moldovassa on useita viinitiloja, joihin pääsee tutustumaan lyhyemmän tai pidemmän kaavan kautta. Valitettavasti meillä ei tällä lyhyellä matkalla ollut enää aikaa tähän, mutta jäipähän ainakin syy matkustaa uudelleen tähän yllätyksien maahan.

Viinin viljelyn lisäksi täällä osataan viinin säilytys. Moldova löytyy useita yksityisten viiniharrastajien kokoelmia, ja myös maailman pisin viinikellari, jossa käytäviä on yhteensä jopa 250km pituudelta!

.

Yhteenveto Chisinausta

Moldova on monipuolinen maa, josta tiedostamme nähneemme vain pääkaupungin palasen, hieman maaseutua ja itsenäisyyttä haikailevan Transnistrian (siitä blogia myöhemmin!). Chisinau on silti kaupunki, jossa kannattaa olla varuillaan arvotavaroiden ja pimeällä liikkumisen suhteen. Niin kuin monessa muussakin kaupungissa, jopa Suomessa, vaikka Chisinaussa rikollisuus onkin mittavaa monellakin mittapuulla. Kaupunki näytti meille kuitenkin aurinkoisen ja ystävällisen puolen, ja neuvostojäänteiden sekä nykyajan sekoitus on jotenkin kiehtovaa.

20191020_121404

Tämä kaupunki ja koko maa tulee muuttumaan rajusti lähivuosina. Moldova haikailee EU-jäsenyyttä, mutta ennenkuin Transnistrian tilanne on seljennyt, asiaa ei oteta EU:ssa edes käsittelyyn. EU tai ei, Chisinau länsimaistuu lujaa. Toivottavasti se pitää oman sielunsa, jonka keskiössä ovat pärjäämiseen karaistuneet ihmiset, joilla on lämmin ja vieraanvarainen sydän!


One thought on “Moldova – erikoisen positiivinen yllätys

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus! Itselläni ei ole juurikaan mielikuvia, millainen Moldova olisi matkailumaana ja tästä saa pääkaupungista jo jonkinlaisen käsityksen. Ilmeisesti moldovalaiset arvostavat luontoa, kun Chisinauhun on rakennettu useita puistoja ja muutoinkin kaupunki on vehreä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s