Lilliputtimaa Monaco

Tämän vuoden joulun välipäiville oli jo toisenlainen matka suunniteltuna, mutta yksi murtunut käsi muutti suunnitelmia. Matkailu on opettanut meille paljon, etenkin joustavuutta. Jos suunnitelma A ei onnistu, otetaan käyttöön suunnitelma B. Tällä kertaa suunnitelmaa B ei kuitenkaan ollut valmiina, joskin ajatuksissa. Alkoi tavanomainen kiivas nettisurffaaminen; pohdittiin ideoita, arvioitiin kohteita ja etsittiin kohtuuhintaisia lentoja.

Monaco Ville
Iltamaisema Monaco Villen loisteessa.

Runsas kuukausi ennen yleiseurooppalaisia vapaapäiviä lennot olivat tietenkin kalleimmillaan. Tässä vaiheessa oli kolme vaihtoehtoa: luovuttaa, maksaa itsensä kipeäksi, tai uhkapelata. Pokeriin tai lottoamiseen emme kuitenkaan sortuneet, vaan odotimme lentolippujen hinnan laskua lähtöpäivän lähestyessä. Tavoitteemme oli nähdä aurinkoa ja nauttia ulkoilmasta.

Jos kohde on avoin, mutta päivämäärät tiedossa, voi lentoja vertailla esim.  Google Flightin palvelussa näppärästi.

Uhkapelimme tuotti tulosta, ja KLM:ltä löytyi neljälle hengelle kohtuuhintaiset lennot Nizzaan, vieläpä hyvillä vaihtoaikatauluilla Amsterdamin kautta. Tiimistämme valtaosa ei ollut aiemmin käynyt Monacossa, ja perheemme edellisestä Etelä-Ranskan visiitistäkin oli jo aikaa. Rivieralla on tähän aikaan vuodesta sää yleensä kohtuullinen, mutta jos myrskyää tai ilmavirtaus tulee pohjoisesta, voi ilma olla hyvinkin kylmä.

Juan Manuel Fangio Statue
Moottoriurheilu on kaikkialla läsnä Monacon kaupungissa. Kuvassa Juan Manuel Fangion patsas.

Koska kohde tuli hieman yllättäen, ja matkan valmistelu osui samaan sumaan kuin vuoden loppu ja joulu, matkan suunnittelu jäi hyvin vähäiseksi. Etenimme meille tyypillisesti tunnustelemalla ja improvisoimalla.

Monaco

Ensimmäinen kohteemme oli Monaco. Monaco on pieni ja näppärä kaupunki, jossa kaikki ovat lähellä – paitsi jos on liikkeellä autolla.

monaco-portaat.png
Portaat alas merelle.

Kaupungin tiheän rakentamisen ja suurten korkeuserojen takia katuverkosto on täysin käsittämätön. Navigaattori toki helpotti suunnistamista, mutta siltikin koko auton etupenkki oli työllistettynä. Yksi yritti tulkita navigaattoria, ja toinen erisuuntiin sinkoilevia katuja.

Ensin piti löytää hotelli ja tämän jälkeen vielä parkkihalli. Parkkihallissa pyörimme yhdeksän kerrosta alaspäin, ennenkuin löysimme tyhjän parkkiruudun. Vielä olisi ollut viisi kierrosta käymättä. Sekä ylimmästä että alimmasta kerroksesta pääsee ajamaan ulos kadulle. Tämä kertoo aika hyvin korkeuseroista Monacon kaupungin alueella.

 

 

 

maailmanpyörään-monaco (2)

Monacon tunnetuin nähtävyys on tietenkin kasino. Sinne me emme kuitenkaan tällä kokoonpanolla tai vaatetuksella olisi päässeet, joten päätimme jättää sen seuraavaan kertaan. Suuntasimme alas satamaan.  Eihän Monacossa voi käydä ihailematta SUURIA veneitä ja katsahtamatta paikkaa, jossa formulat ajavat rantakatua.

Veneistä voisi kertoa paljonkin, mutta ehkä lasten suusta tuli taas ne kuvaavimmat kommentit: ”Katsokaa, tuon veneen sisällä on venetalli!”, ja ”Tuohon veneeseen johtavalla sillalla on ovipuhelin!”.

Rantakadulla oli myös Monacon joulutori. Tämä, kuten muutkin Rivieran alueen joulutorit, oli avoinna uudenvuodenpäivään asti, mikä oli lapsiperheelle positiivinen yllätys. Joulutori oli tiukasti aidattu, ja sisään mentiin turvatarkastuksen läpi, mutta itse torilla tunnelma oli hyvin rauhallinen ja leppoisa.

Aktiviteetteja torilla oli paljonkin, mutta päädyimme (jälleen) maailmanpyörään, josta pääsi katselemaan maisemia suuntaan, josta yleensä katselleen maisemia.

veneitä ihailemassa monacon rannalla jpg (2)
Port Hercules ja pari pienempääkin venettä.

Rannalta lähdimme kiipeämään vuorelle, jossa Monacon ruhtinasperhe asustaa. Vuori on ikään kuin oma irrallinen saarekkeensa ja vuoren reunat ovat hyvin jyrkät. Sinne kiivetessään ymmärtää hyvin, miksi linnoitus on alunperin perustettu juurikin tälle kohtaa. Rannalta kulkee vuoren päälle helppokulkuinen, mutta mutkainen kävelytie. Tien vieressä oleviin historiallisiin muureihin oli aseteltu aistikkaasti jouluun liittyviä esineitä.

Palais de Monaco
Palais de Monaco ja vahdinvaihto käynnissä.

Palatsi (Palais de Monaco) oli jouluvalaistuksessaan aivan upean näköinen. Satuimme palatsin eteen juuri samalla hetkellä kun vahdinvaihtoseremonia alkoi iltaviideltä.  Seremonia oli hieno, mutta muistutti ehkä hieman samalla myös tinasotilaiden päämäärätöntä tepastelua.

Vuoren päällä on myös Monacon vanhakaupunki ja hyvin kapeat kadut. Kesäisin katujen varsilla on ilmeisesti paljon pieniä turisteille suunnattuja kauppoja, joista nyt kaikki paitsi matkamuistomyymälät ja ravintolat olivat kiinni. Vuoren toiselta puolelta näkyi upea auringonlasku ja maisema uudempaan Monacoon. Paikalla oli myös leikkipuisto, jossa lapset viihtyivät sen aikaa kun vanhemmat keskittyivät ihailemaan taivaanrantaa. Hyvin suunniteltu.

Port de Fontvieille
Port de Fontvieille

Palatsi ei nyt ollut avoinna vierailijoille, emmekä tosin olisi sinne tällä kertaa ehtinytkään.  Sen sijaan olisimme halunneet käydä Monacon Oceanographisessa museossa, josta olimme saaneet hyviä suosituksia. Mutta aikainen aamu ja pitkä kävely olivat verottaneet meitä, ja päätimme suunnata takaisin hotellille. Tämä ei ollut ihan helppoa, koska ensin meidän piti kavuta alas tältä vuorelta ja kiivetä sille viereiselle ne vähän yli 14 kerrosta.

Reitti, jota palasimme takaisin hotellillemme oli vähintäänkin outo. Ensin kiersimme kappelin ja kuljimme tämän kauniin pihan lävitse, sitten jatkoimme betonisia kapeita hieman epäilyttäviä portaita. Noin kuusi kerrosta myöhemmin portaat näyttivät loppuvan koulun jumppasaliin, mutta jatkuivatkin toisaalla vieläkin kapeampina. Tämän jälkeen tulimme metalliportaille ja metallisäleikköä pitkin pääsimme rautatieasemalle (Gare). Täältä muutama kerros hissillä, kunnes tulimme kadulle, ja taas muutama kadunväli nyt leveämpää portaikkoa.

monaco maailmanpyörästä nähtynä (2)
Monaco Ville maailmanpyörästä nähtynä.

Vinkkejä Monacon matkalle:

 1. Varaa hyvä navigaattori – sekä autolla ajoon että kävelyyn.
 2. Aja auto välittömästi parkkihalliin. Kävellen etenet nopeammin ja näet muutakin kuin navigaattorin. Parkkihallin hinta on karkeasti 20-30€/vrk.
 3. Varaudu ylämäkiin, alamäkiin ja rappusiin.
 4. Varmista hotellin respasta lyhin kävelyreitti hotellilta haluamaasi kohteeseen – kaikkia portaita ei löydy navigaattoreista tai kartoista.
 5. Mikäli haluat säästää hotellihinnoissa, katso majoitusvaihtoehtoja myös Ranskan puolelta. Hotellimme oli kävelymatkan päässä keskustasta mutta 2 (kaksi!) metriä rajan Ranskan puolella.
 6. Monaco Villen alueella Parkkihallin (P-Gare) ja rautatieaseman hisseillä pääsee  lintsaamaan rappuskävelystä (ehkä, itse ei testattu).

Seuraavana aamuna kaupunki oli mukava hyvästellä näissä tutuissa maisemissa. Monacon F-1 -ajoista tutussa tunnelissa.

tunneli- monaco
Le Tunnel

10 thoughts on “Lilliputtimaa Monaco

  1. Meillekin tämä kohde tuli vähän ex tempore mutta hyvä näin. Hieno paikka myös näin off seasonina. Rivieran kaupungit oli hieman haasteellisia autolla etenkin Monaco mutta muuten siellä oli kiva kurvailla vanhoja rantateitä. Vähän ylempänä kulkee myös hyvin suora moottoritie tunnelista toiseen, siitä seuraavassa blogissa. Julkisillakin tosin pääsee kulkemaan.

   Liked by 1 henkilö

 1. Monacossa tuli käytyä muutama vuosi sitten Nizzan matkan yhteydessä. Nizzasta on mukavan lyhyet välimatkat naapurikaupunkeihin ja paikallisbussilla pääsi vielä todella edullisesti matkustamaan. Monaco oli kiva päiväretkikohde mutta muuten se ei saanut minua innostumaan. Hinnat olivat pilvissä eikä autoilu tullut siellä ensimmäisenä mieleen 🙂 Pisteet teille, kun olitte autolla liikenteessä. Ja ne korkeuserot olivat tosiaan aikamoiset.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hyvin kalliinnäköisiä paikkoja siellä kyllä näkyi ja uskon, että raha vaihtaa omistajaa. Mutta lieneekö off season tai valitsemamme ruokapaikat; pizzeria (tosin rannan tuntumassa) ja joulutori mutta me emme kovinkaan paljoa normaalia enempää saaneet täällä rahaa kulutettua. Autoilu oli tosiaan melko haasteellista.

   Tykkää

 2. Pidän Monacosta aika lailla. Meillä oli 10 vuoden ajan loma-asunto Cannesissa, joten päiväretkiä Monacoon tuli tehtyä melkein joka reissulla. Vanhassa kaupungissa on muuten edullisia lounaspaikkoja. Harva tietää, että jopa Monacossa voi nauttia kolmen ruokalajin lounaan kympillä. Liikuntaa siellä tosiaan saa korkeuserojen takia halutessaan. Kiva postaus, kiitos!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kaikista maailman paikoista valitsisin tällä hetkellälehkä juuri Rivieran loma-asuntopaikakseni. Täältä voi tehdä päiväretkiä kivasti moniin eri kohteisiin. Monaco oli aika monipuolinen kaupunki, sieltä löytyi jokaiselle jotain ja liikuntaa kaikille.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s