Hiihtoloma Ruotsin Åressa

Tänä vuonna hiihtolomalla kokeilimme erilaista matkustuskokoonpanoa, kun reissuun lähti vain Anu ja lapset, perheen miehen jäädessä kotiin hoitamaan työkiireitä. Tiedossa oli myös jotain ihan uutta meidän lapsille – jotain, mitä he eivät ikinä olleet aiemmin kokeneet, nimittäin ryhmämatka! Yleensä olemme matkoillamme itsenäisiä oman tien kulkijoita, mutta tällä kertaa ryhmämatkan valmius ja helppous, sekä mukana tuleva seura vaikutti valintaan. Mukana seurueessa olisi myös Anun veli perheineen, mikä helpottaisi jonkin verran elämää kahden lapsen kanssa.

Åre Björnen
Åre Björnen

Matka Åreen

Ryhmämatkan lähtöpiste oli Turussa. Helsingistä pääsee Turun satamaan junalla suoraan. Tavaramäärän ja samalla matkalla toteutetun mummulan vierailun vuoksi päädyimme omaan autoon, joka jäi sataman liepeille parkkiin.

Turussa isoimmat tavarat pakattiin bussin tavaratilaan jo parkkipaikalla. Pienemmät päiväreput heitettiin selkään.  Turku-Tukholma -väli on meille aiemmilta vuosilta tuttua. Tiesimme, ettei iltaan kannattanut asettaa muuta tavoitetta kuin ruokailu, tax-free -kaupassa käynti ja pikainen pyrähdys pallomeressä.

Matkalla Åreen
Bussimatkan aktiviteetteja – Minecraft.

Illallisella oli mukava tavata muita matkalla olevia tuttuja ja tutustua paremmin niihin puolituttuihin ja tuntemattomiin. Yölaiva Turusta Tukholmaan on perillä aina aivan liian aikaisin, ellei sitten tavoitteena ole pitkä ajomatka. Kuten nyt. Kokemuksesta päätimme jättää välistä laivan aamupalan. Olihan meillä edessä koko päivä bussissa ja aikaa syödä.

Matka Tukholmasta Åreen on runsas 600 km, ja ajoaikaa ilman taukoja noin 7,5 tuntia. Taukoja matkan aikana oli sopivasti; kahvitauko muutaman tunnin ajamisen jälkeen, lounastauko noin puolessa välissä ja vielä yksi lyhyt jalottelu.

Matkalla ehti aamupalan lisäksi katsella YouTubea, päivittää somea, lukea päivän uutiset, kuunnella podcasteja tai äänikirjaa, tai sitten noin kahden tunnin keskustelun jälkeen todeta, että vieruskaveri, jonka piti olla ihan ventovieras olikin vanha sukelluskaveri!

Majoitus

Åren hiihtoalue koostuu kolmesta keskuksesta: Duved/Tegefjäll, Åre By ja Björnen.  Yhdellä hissilipulla on laskettavaa yhteensä 111 rinteen verran. Åre Byn ja Björnen välillä on hissiyhteys, ja Duved/Tegefjälliin pääsee hiihtobussilla.

Meidän majapaikkamme oli Åren kylän (Åre By) ja A22-hissin välissä. Majoituspaikkana tämä oli ideaali; sopiva kävelymatka suksia kantaen hissille, ja sopiva matka reppu selässä kauppaan. Ruotsissa hiihtokeskuksissa on paljon yksityisten omistamia mökkejä ja huoneistoja, joita voi varata keskitetyn Skistarin varausjärjestelmän kautta. Majoituspaikkamme oli rivitalokompleksissa, jossa oli erikokoisia huoneistoja.  Meidän rivitaloasunnossamme oli keittiö-olohuone, kahden kerrossängyn makuualkovi sekä kylpyhuone. Lisäksi ulko-oven vierestä löytyi pienen pieni suksivarasto. Huoneistossa oli määritelty varustelutaso, mutta muutoin sisustus näissä ehkä 80-luvun alussa rakennetuissa huoneistoissa erosi hyvinkin paljon toisistaan.

Ikea inspiroitunut huoneisto

Tämän huoneiston sisustus vahvisti käsitystämme, joka on aikaisempina vuosina Ruotsin hiihtokeskuksissa muodostunut: ruotsalaiset ovat aitoa IKEA-kansaa. Tämä ei pelkästään perustu siihen, että suurin osa huoneistomme huonekaluista ja astioista oli Ikeaa, vaan siihen, miten paljon toimintoja tähän pieneen huoneistoon oli saatu mahdutettua. Huoneiston pieneen makuualkoviin mahtui neljä makuupaikkaa, ja keittiö oli parin neliömetrin kokoinen. Kaikki kuitenkin toimi, ja huoneisto oli täydellinen meidän kolmen hengen kokoonpanolle, joka pääasiassa osallistui yhteisruokailuhin vastapäisessä huoneistossa.

Åre Sport Hotellet
Sport Hotellet – tällä kertaa emme majoittuneet täällä.

 

Åre By

Äre By on enemmän kuin kylä. Siellä on kaikki palvelut mitä hiihtolomalainen tarvitsee ja paljon muutakin. Kylästä löytyy ruokakauppa, apteekki ja ravintoloita joka tarpeeseen.  Kylästä löytyy myös vaatekauppoja, sisustusliikkeitä, useita hotelleja sekä myös kylpylä.  Kylästä löytyy myös sekä urheilukauppoja, jossa pystyy hyvin täydentämään tai uusimaan vaate- ja varustevarastoaan. Skistar-liikkeissä saa myös näppärästi sukset huollettua; viemällä ne sinne laskupäivän jälkeen ja noutamalla heti aamulla.

Åre By
Åre By

Valtaosa hiihtokeskuksen rinteistä sijaitsee Åren kylän ympärillä. Korkeimmalle kohoaa Åreskutan. Tunturin huipulle pääsee suoraan Åren kylästä tai jatkohisseillä kahdesta muusta suunnasta.  Maisemat Åreskutanin huipulta ovat huikeat, ja täältä aukeaa rinteitä joka suuntaan. Huipulla usein tuulee ja högzonen onkin auki vain kun säät sen sallivat.

Reissun hienoin kokemus oli nousu viimeisellä hissillä Åreskutanille ja lasku sieltä alas yhdessä laskevan auringon kanssa.

DCIM102GOPROGOPR5364.JPG
Lumen ja valon taikaa Åren maisemissa.

Lähes päivittäiseksi vakikohteeksemme muodostui Rödkulleninin rinteet. Täällä rinteet ovat pääosin helppoja sinisiä. Lapsia veti puoleensa Valles Adventurebanan,  jossa mutkittelevat metsäreitit ja teeman mukaiset rakennelmat kivasti vuorottelivat.

Rödkullanin rinteiltä löytyy myös kota, jossa sai grillattua eväät ja jossa seurueellamme oli tapana treffata lounasaikaan.

Valle
Rödkullanissa näimme myös Vallen

Kaikkien lasten suosikki Skistar-maskotti Valle järjestää lapsille ilmaisia aktiviteetteja kuten konsertteja ja jumppatuokioita. Joskus Vallen näkee tepastelemassa ihan muuten vaan rinteiden alapuolella.

Ullådalenin rinteet tunturin länsipuolella poikkesivat maisemaltaan selkeästi eteläpuolen rinteistä. Täällä loivat rinteet mutkittelivat matalan puuston (olisikohan vaivaiskoivuja) seassa. Rinteet ovat leveät ja loivat. Näissä rinteissä on hyvä harjoitella mutta haastetta kaipaavalle täällä on helppo puikahtaa omille urille puiden sekaan.

DCIM102GOPROGOPR5397.JPG
Ullådalen

Åreskutanin takarinteet eli tunturin pohjoispuolen rinteet tarjosivat jälleen oman tunnelmansa. Täällä lumipeitteen päälle ulottuvaa kasvillisuutta ei ollut enää laisinkaan, ja maisema oli hyvin avaraa ja tuntui kuin olisi ollut hyvin kaukana erämaassa. Näille rinteille ei aurinko paista kuin ihan keskipäivällä, ja tuuli on usein melko kova.

Åreskutanin pohjoispuolelta
Åreskutanin pohjoispuolelta

Tunturin pohjoispuolelta löytyy vain muutama rinne ja vain muutama kapulahissi. Ihmisiä täällä ei ollut kovinkaan paljoa. Takakautta on kuitenkin mahdollisuus päästä muutamalla hissillä ja parilla siirtymätaipaleella ihan Åreskutanin huipulle asti. Tämä on mukava vaihtoehtoreitti erilaisissa maisemissa.

Matkalla Åreskutanin huipulle
Matkalla huipulle

Åre Björnen

Björnenin rinteille pääsee Åresta hissien ja siirtymärinteiteiden yhdistelmällä. Rinteet täällä on loivia ja suojaisia. Lapsien satumetsässä, Björnlandetissa, saa ajan mukavasti kulumaan laskemisen yhteydessä. Björnen alueella löytyy runsaasti majoituskapasiteettia ja myös palveluita.

DCIM102GOPROGOPR5275.JPG
Björnlandetin poroilla pääsi ratsastamaan

Duved & Tegefjäll

Hiihtokeskuksen läntisimmille rinteille pääsi Åre Bystä autokyydillä.  Hiihtobusseja rinteiden välillä kulkee päivittäin useita ja aikataulun mukaan. Aikataulut löytää näppärästi skistar-appsista.

Hiihtobussissa sukset laitetaan telineeseen bussin takaosaan, jonka jälkeen pääsee bussiin sisään. Bussilippuna toimii hissikortti, mutta tätä ei kukaan kertaakaan kysynyt. Bussin saapuessa joukkio siirtyi heittämään sukset telineeseen, jonka jälkeen alkoi ryntäys bussin sisäosaan. Kaaoksessa sai todenteolla varoa heiluvia kyynärpäitä, suksia ja sauvoja.  Bussi otettiin aivan täyteen ihmisiä, jokaista seisomapaikkaa myöten. Bussin pysähdyttyä ihmiset ryntäsivät ulos ja hakemaan suksiaan. Suksia ei suinkaan otettu järjestyksessä, vaan omat kaivettiin esiin heittämällä päällä olevia surutta sivuun.

Siirtymä ei ollut mielyttävä matkustajalle, eikä erityisesti suksille. Lähetimme lapset varotoimeksi pois suksikaaoksesta auton sisälle ja samalla he olivat näppärästi varanneet istumapaikat koko seurueelle.  Ehkä ruuhka-aikojen ulkopuolella siirtymät ovat miellyttävämpiä.

Duvedin rinteet ovat vaikeustasoltaan pääasiassa sinisiä ja punaisia, mukana myös muutama vihreäksi luokiteltu lasten rinne. Rinteet ovat leveitä ja rauhallisen ruuhkattomia. Päähissi on  kuuden hengen kuomullinen tuolihissi, muut sompa- tai ankkurihissejä.

 

vildmarkstigen
Vildmarkstigen

Tegefjällin rinnevalikoima on Duvedia hieman suppeampi ja rinteet loivempia. Ihmisiä ei täälläkään ruuhkaksi asti ollut. Päärinteeseen on juuri avattu neljän hengen tuolihissi.  Tegefjällistä löytyi lapsille rakennettu teemarinne Vildmarkstigen.

 

Kulttuurieroja 

Ruotsalaisten jonotuskulttuuri jaksaa ihmetyttää vuodesta toiseen. Jonon sijaan hisseille pääsyä odottaa joukkio ihmisiä, joka etenee hyvin epämääräisessä järjestyksessä. Välillä tuntuu, ettei osa ihmisistä edes halua edetä jonossa, vaan sosialisoituminen naapurin kanssa on mielenkiintoisempaa. Toisinaan taas ihmisiä kiilaa sivulta eteen täysin mielivaltaisesti. Hyvää ruotsalaisissa hissijonoissa sen sijaan on singlekö eli sinkkujono, josta täytetään tuolihissien muutoin tyhjäksi jäävät paikat.

Hissijono
Hissijono vai ihmismassa?

Ruotsissa,  samoin kuin Suomessakin, koululaisten talvilomat on porrastettu. Eteläsuomalaisten hiihtoloman kanssa samaan aikaan lomailevat eteläruotsalaiset Tästä huolimatta tuntui, ette Åren hissi kapasiteetti riitti enemmän kuin hyvin. Ainoastaan keskipäivällä, aurinkoisella säällä piti suosittuihin hisseihin jonottaa.  Ruotsalaiset tuntuvat olevan suomalaisia enemmän fiilislaskettelijoita; rinteeseen mennään vain kuin aurinko paistaa ja lämpötila on sopiva.  Suomalainen laskettelee ”oli keli mikä hyvänsä kun kerran tänne on tultu”.

Ravintolapaikkoja ruotsalaisissa laskettelukeskuksissa ei ole ikinä riittävästi, ja tämä oli valitettavasti huomattavissa myös Åressa. Vaikka jaksaisikin jonottaa tovin hitaasti etenevässä jonossa, pöytäpaikan saaminen on enemmän kuin lottovoitto. Ruotsissa kuuluu laskettelurinteissäkin syödä pitkään, nautiskellen ja sosialisoituen.

 

* * *

Åre on hiihtolomalasketteluun perheen kanssa aika täydellinen kohde. Rinteitä on paljon, eikä niitä yhden viikon aikana edes ehdi käymään kunnolla läpi. Rinteitä on joka tasoisia ja joka tyylille sopivia.  Viikkoa lyhyemmäksi ajaksi Åreen ei kannata Suomesta lähteä, koska matkoihin menee aikaa, ellei sitten lennä Östersundin lentokentälle.

Ryhmämatkan etuna on seura ja valmiit järjestelyt. Skistar keskukset ovat helppoja myös omatoimimatkailijalle. Majoituksen ja hissiliput voi varata samasta osoitteesta skistarin sivuilta. Sääolosuhteet ja muut tärkeä informaatiot saa suoraan puhelimen skistar appsiin. Lapsille kannattaa ladata Valle aps, josta löytyy aiheeseen sopivia pelejä ja iloista ruotsalaista musiikkia.

 

Muita blogejamme Ruotsissa laskettelemisesta

 

 

 

 


5 thoughts on “Hiihtoloma Ruotsin Åressa

  1. Saa nähdä, milloin seuraavan kerran pääsee Ruotsiin. Heidän tilanteen huomioon ottaen toivon, ettei ihan lähikuukausina, enkä toivo ruotsalaistenkaan pääsevän piiiiitkään aikaan Suomeen.

    Ryhmämatkoissa on kyllä puolensa! Välillä on ihanaa, kun itse ei tarvitse ajatella, voi vain lähteä ja kaikki on tehty puolesta.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s